Proiecte noi la început de an şcolar şi la Cercul de Astrofizică de la Eminescu

Cercul de Astrofizică din cadrul Colegiului Naţional (CN) “Mihai Eminescu” trece printr-un proces de reorganizare. Potrivit mentorului echipei de tineri savanţi, profesorul Viorel Solschi, în cadrul cercului vor activa membri noi însă, care au cunoştiinţe temeinice în domenii precum: fizica, matematica, informatica şi astronomia.

“La nivelul şcolii s-a luat decizia ca elevii din clasele a XII-a să nu mai participe la acţiuni extraşcolare ceea ce influenţează şi activitatea respectiv componenţa echipei formate până acum la nivelul cercului. O bună parte dintre membri echipei, anul trecut au fost în clasa a XI-a, ceea ce i-a determinat ca la începutui acestui an şcolar să părăsească cercul. În locul lui Vlad Neşte echipa are un nou lider. Este vorba despre Alexandru Pop, care este elev în clasa a X-a iar anul trecut a obţinut locul III la un concurs naţional de astronomie”, a declarat profesorul Solschi.

Nici proiectul de lansare a satelitului proiectat de membri MECS nu a avut o finalitate prea fericită. “Vlad Neşte a contactat în mai multe rânduri firma furnizoare a softului necesar punerii în funcţiune a satelitului însă, până la urmă aceştia au recunoscut că România nu este inclusă pe lista lor de priorităţi. Astfel, echipa nu s-a putut prezenta la concursul din Olanda din vara acestui an”, spune Solschi.
În ceea ce priveşte proiectele de viitor al noului Cerc de Astrofizică, interlocutorul spune că prima acţiune este programată pentru perioada 6-12 octombrie când are loc şi “Săptămâna spaţiului”. În acel interval dorim să organizăm o serie de expoziţii, în această acţiune incluzându-i şi pe elevii de gimnaziu din cât mai multe şcoli generale din judeţ, desigur coordonaţi de membri Cercului de Astrofizică respectiv de profesorii de matematică şi fizică din şcolile pe care le frecventează”, a precizat Viorel Solschi. Potrivit organizatorilor suitei de expoziţii, elevii vor fi puşi în situaţia de a-şi pune la contribuţie imaginaţia, punând pe hârtie desene care să releve modul în care văd fiecare în parte atât viitorul Terrei cât şi procesul de colonizare al altor planete. “Ne-a gândit chiar şi la o temă expoziţională intitulată “Luna 2.200″, dar la asta mai avem timp să medităm”, spune interlocutorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.