Patronii dezinteresaţi de sănătatea angajaţilor

Dezinteres bătător la ochi la sesiunea de informare “Securitatea şi sănătatea în muncă în întreprinderile mici şi mijlocii” care a avut loc astăzi, 20 septembrie, în sala de şedinţe a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare.

La întâlnirea cu specialiştii din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă (ITM) Satu Mare şi Braşov respectiv cu reprezentanţii instituţiilor cu activităţi tangente domeniului muncii nu au fost prezenţi nici măcar 50 de angajatori. “Noi am trimis invitaţii la fiecare dintre Serviciile externe de prevenire şi protecţie, cum le numim noi cu termeni tehnici. Vreau să vă spun că mai multe firme mici aparţin unui singur serviciu. Noi i-am invitat pe toţi însă alegerea de a participa rămâne la latitudinea fiecărui angajator”, a precizat inspectorul de muncă din cadrul ITM Satu Mare, Ioan Flore.

Securitatea şi sănătatea în muncă al lucrătorilor nu reprezintă o prioritate pentru angajatori. Cel puţin asta reiese din interesul scăzut manifestat de aceştia în cadrul sesiunii de informare de astăzi. Luările de cuvânt au început în faţa unei săli pe jumătate goale. La întâlnirea cu angajatorii au fost prezenţi: Mariana Basuc, Alice Oltean şi Cristian Nedu, inspectori din cadrul Inspecţiei Muncii Bucureşti, Dorin Sânchetru de la Inspecţia Muncii Braşov dar şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate din Satu Mare care au activităţi tangente cu domeniul securităţii în muncă. La sesiunea de astăzi, din partea Patronatului Român PNR a fost prezent, Nicolae Şuta iar din partea confederaţiilor locale ale sindicatelor Vasile Dârle din partea Cartel Alfa şi Ioan Secan din partea CSDR.

După cuvintele de introducere rostite de directorul ITM Satu Mare, Cristian Sasu dar şi de reprezentanţii unor lideri de sindicat din Satu Mare, Mariana Mosu a atras atenţia asupra importanţei domeniului securităţii în muncă “căruia îi dăm prea puţină importanţă. Cu toate acestea, trebuie să conştientizăm un lucru. De sănătatea angajatorului depinde şi bunul mers al afacerii. E nevoie să dăm un interes deosebit acestui aspect, deoarece la nivelul Uniunii Europene (UE) dă roade”.
Pentru a demonstra importanţa securităţii şi sănătăţii în muncă, la nivelul ţării au fost alese şase judeţe pilot în care au fost selectate firme care să respecte într-utotul atât legislaţia în muncă cât şi protecţia angajaţilor. Despre rezultatele acestui demers a vorbit Dorin Sânchetru de la ITM Braşov. “Implementarea bunelor practici în securitatea şi sănătatea în muncă a avut rezultate excepţionale. Aşa ar trebui să decurgă lucrurile în oricare dintre firme patronate de dumneavoastră. Modelul este luat de la austrieci unde dă rezultate foarte bune. Dacă doriţi ca afacerile pe care le derulaţi să crească eu vă propun să aveţi grijă de angajaţii pe care îi aveţi. Muncitorii dumneavoastră trebuie să lucreze în condiţii cât mai bune şi să se întoarcă sănătoşi acasă”, a precizat interlocutorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.