La școală, prin baruri și crâșme


Cel puțin 27 de elevi de la liceele sătmărene au fost depistați în baruri în timpul orelor de curs, cu prilejul unei acțiuni organizate marți, 20 septembrie, de către polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică și cei de proximitate. Organizată pe linia combaterii absenteismului școlar, acțiunea a scos în evidență un adevăr care nu poate fi contestat: nu sunt puțini elevii care, invocând diverse pretexte, trag chiulul pe rupte de școală pentru a sta relaxați la o cafea, un suc și-o țigară în barurile din preajma unităților de învățământ.

Acțiunea a început după ora 10:30, cu implicarea a 20 de polițiști de proximitate și din cadrul Serviciului de Ordine Publică al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, coordonați de comisarul Marius Mureșan, șeful Serviciului Ordine Publică.

Împărțiți în cinci echipaje, polițiștii au luat la purecat localurile din preajma unităților de învățământ de pe raza municipiului, iar primii chiulangii au fost depistați în două baruri de pe străzile Cuza Vodă și Corvinilor. Fără să pară prea deranjați sau surprinși de prezența polițiștilor care i-au legitimat, tinerii – elevi ai Liceului cu Program Sportiv, respectiv Grupurilor Școlare Unio și George Emil Palade – și-au motivat prezența în baruri în timpul cursurilor fie cu necesitatea rezolvării unor probleme personale, fie cu lipsa de chef de-a participa la antrenamente, fie pentru că pur și simplu aveau poftă să bea o cafea. Alții, au afirmat că le curge nasul și îi doare gâtul, adică sunt bolnavi – așa cum scrie pe adeverința medicală eliberată de medicul de familie, alții că s-au învoit de la ore pentru că trebuie să-și facă investigații medicale, dar n-au lipsit nici cei care au recunoscut că au cam terminat-o cu școala după ce au fost exmatriculați tocmai din cauza absențelor.

La finalul acțiunii, polițiștii au tras linie și au adunat: în cele 17 unități verificate au fost legitimate 59 de persoane, din care 27 nu și-au putut justifica prezența în baruri. A existat și un caz mai spectaculos: un elev care a crezut că poate să-i păcălescă pe oamenii legii, s-a ales cu sancțiune contravențională deoarece a prezentat date false de identitate.

Toate datele consemnate de polițiști cu prilejul acțiunii de marți vor fi prezentate unităților de învățământ care urmează să aplice sau nu sancțiuni chiulangiilor, funcție de strictețea regulamentului propriu de ordine interioară.

2 Comentarii la "La școală, prin baruri și crâșme"

 1. Dumitru   20 septembrie 2011 at 5:31 pm

  Conform proverbului nascut dupa revolutie "tara te vrea prost" eu zic sa se faca cursuri extracuriculare prin baruri si carciumi ca sa se deschida pofta elevilor pentru a deveni pleava societatii. Pe acelasi model propun sa se organizeze cursuri asemanatoare si pt consum de droguri, alcoolism si fumat (ultimele doua fiind si ele parte din aceeasi categorie a drogurilor cu diferenta ca sunt purtatoare de accize).

  In 20 de ani de "educatie" de acest gen putem rasufla usurati ca proverbul nascut tot dupa revolutie se adevereste: "frumoasa tara avem, pacat ca (nu) e locuita".

  …………………………….

  Răspunde
 2. Ion   21 septembrie 2011 at 11:22 am

  Cam dur comentariul dvs dl Dumitru, nu apreciez deloc atitudinea dvs. Eu vad lucrurile astfel: felicitari dl Funeriu pentru faptul ca luptati impotriva absenteismului scolar care este o pb majora in Romania. Sunteti primul care dupa '89 luati masuri in acest sens. Copii astia din baruri la cafea si la tigara sunt inconstienti si iresponsabili si trebuie sa fie pedepsiti pentru greseli. Sper ca ei si parintii lor sa se realizeze problema si sa se indrepte.

  Răspunde

Scrie un comentariu