Cei mai mulţi cai bolnavi de anemie provin din zona Oaşului

Potrivit evidenţelor Direcţiei Sanitar-Veterinară (DSV) Satu Mare, în judeţ mai sunt 113 cai bolnavi de anemie care urmează a fi sacrificaţi. Cele mai multe animale bolnave provin din zona Negreşti-Bixad.

Directorul DSV Satu Mare, dr. Dorin Maurer spune că procesul de sacrificare a cailor bolnavi de anemie a început anul trecut în luna februarie când “la nivel de judeţ aveam în evidenţe nu mai puţin de 1.369 de animale infectate. În cursul anului 2010 au fost sacrificate 850 de cabaline”. Animalele sunt cumpărate de către un abator din judeţul Maramureş, acolo sunt sacrificate şi cântărite iar contravaloarea cărnii este virată direct în contul proprietarului de către societatea respectivă. “Diferenţa de bani până la valoarea de piaţă al animalului este plătită de către stat”, a precizat directorul DSV Satu Mare.

Cu toate acestea sunt proprietari care încearcă să-şi vândă animalele bolnave altor persoane cu toate că medicii veterinari nu le eliberează nici un act medical. “Este o cale mult mai riscantă deoarece, având în vedere boala animalelor în cauză, medicii veterinari nu eliberează actele medicale necesare comercializării. În asemenea cazuri amenzile sunt cât se poate de usturătoare. Proprietarul care este prins că încearcă să-şi vândă calul fără acte şi pe deasupra animalul figurează în evidenţele noastre ca fiind bolnav de anemie, riscă amenzi de până la 2.400 lei”, spune Maurer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.