Modificări aduse Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală

Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, Dan Maier, a prezentat astăzi, 16 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă principalele modificări aduse Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală prin adoptarea Ordonanţelor de Guvern 29/2011 respectiv 30/2011.  Aceste modificări le vor fi prezentate şi agenţilor economici în cadrul unei întâlniri ce va avea loc în data de 22 septembrie, de la ora 13.00 la sediul DGFP Satu Mare.

Principalele modificări aduse sunt următoarele:

DEPUNEREA TRIMESTRIALĂ A DECLARAŢIEI 112 ŞI PLATA TRIMESTRIALĂ A IMPOZITELOR ŞI CONTRIBUŢIILOR AFERENTE – acordarea dreptului de depunere trimestrială a Declaratiei 112 pentru micii contribuabili. Condiţiile care trebuie îndeplinite de contribuabili pentru a beneficia de această prevedere sunt legate de valoarea cifrei de afaceri şi numărul de salariaţi. Astfel, pentru aplicarea acestor prevederi, asociaţiile, fundaţiile si microîntreprinderile trebuie să fi avut în anul anterior un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv; societăţile comerciale trebuie să fi avut în anul anterior un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv si venituri totale anuale mai mici de 100.000 euro. PFA-urile şi întreprinderile individuale care au personal angajat pot de asemenea aplica aceste prevederi.

ORDINEA STINGERII CREANŢELOR FISCALE – clarificarea cu privire la distribuirea sumelor plătite unui buget sau fond. Distribuirea se face în următoarea ordine: mai întâi se sting creantele aferente impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă, ulterior cele aferente obligaţiilor fiscale principale, iar la final cele aferente obligaţiilor fiscale accesorii (art. 114 alin. 23). În aceeaşi idee s-au modificat şi prevederile art. 115 alin. (1) lit. b, care precizează faptul că mai întâi vor fi stinse obligaţiile principale şi ulterior cele accesorii;

MODIFICAREA TERMENULUI DE DEPUNERE A DECLARAŢIEI DE IMPOZIT PE PROFIT (cod 101) – termenul de depunere este 25 martie inclusiv a anului următor. Nu mai există cele două opţiuni cu privire la definitivarea calculului până la 25 februarie, sau 25 aprilie şi nici posibilitatea de raportare diferită. Pentru trimestrele I – III impozitul se plăteşte până pe data de 25 a lunii următoare trimestrului iar diferenţa aferentă anului fiscal respectiv până la 25 martie anul următor;

MODIFICAREA AMENZILOR CU PRIVIRE LA DEPUNEREA DECLARAŢIILOR RECAPITULATIVE 390 VIES – modificarea prevederilor legale cu privire la amenda de 2% din suma achiziţiilor/livrărilor intracomunitare de bunuri nedeclarate. Mai nou s-a eliminat procentul de 2% şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei nedepunerea la termen a declaraţiilor recapitulative sau cu amenda de la 500 la 1.500 lei depunerea de declaraţii recapitulative incorecte ori incomplete. În termen de 48 de ore se poate achita jumătate din minimul amenzii.

Totodată această OG 30 aduce anumite facilităţi cu privire la eşalonarea obligaţiilor fiscale şi facilitatea anulării integrale a penalităţilor aferente obligaţiilor fiscale restante la 31 august 2011, dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la 31 decembrie 2011. În cazul în care aceste obligaţii se sting până la 30 iunie 2012, penalităţile aferente se vor reduce numai cu 50%. Directorul Dan Maier a  declarat că în judeţul Satu Mare există un număr de aproximativ 8000 de contribuabili care ar putea beneficia  de pe urma acestei modificări.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.