Cu bicicletele până la graniță! (foto)


Cel puţin 200 de persoane s-au aliniat vineri, 16 septembrie, la startul marşului ciclist organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare în debutul “Săptămânii Mobillităţii Europene”, eveniment ecologic care în acest an se desfăşoară sub sloganul “Mijloace alternative de transport”.

La ora 9:00, în faţa ştrandului din Satu Mare, locul de întâlnire al participanţilor la acţiune, se aflau deja cîteva zeci de elevi de la Colegiile “Ioan Slavici” şi “Mihai Eminescu”, Grupurile Şcolare “Gheorghe Dragoş” şi “Eliza Zamfirescu”, respectiv Eco Şcoala Generală nr.10. La scurt timp, călare pe biciclete profesioniste şi echipaţi corespunzător, au apărut şi reprezentanţii administraţiei locale, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ştef şi viceprimarul Kereskenyi Gabor. Aceştia s-au alăturat reprezentanţilor APM, împreună cu care au parcurs drumul până la fosta balastieră de pe Someş, unde se aflau deja peste 150 de biciclişti, elevi sau sătmăreni care au dorit să participe la această acţiune, precum şi directoarea APM Satu Mare – Elisabeta Bekesy, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor şi cel al Asociaţiei KUT din Ungaria.

Momentul spectaculos al acţiunii l-a reprezentat lansarea pe Someş – dintr-o barcă împodobită cu crenguţe de brad şi flori, ca la nuntă – a unei plute simbolice realizată din flacoane de plastic de către elevii Eco Şcolii Generale nr.10.

Ulterior, cei peste 200 de biciclişti au pornit la drum până la graniţa cu Ungaria, în localitatea Oar. După sosire, într-un cort special amenajat pentru primirea participanţilor la marşul ciclist, a avut loc o dezbatere publică despre importanţa implementării unui proiect ecologic elaborat în parteneriat de APM şi Ordinul Arhitecţilor Satu Mare, respectiv Asociaţia KUT din Ungaria. Depus spre finanţare prin PHARE CBC RO-HU, proiectul vizează crearea condiţiilor pentru realizarea alternativei ecologice de transport navigabil pe râul Someş, pe un traseu cât mai lung cu putinţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.