Ziua Pompierilor din România

“Ziua Pompierilor din România” a fost sărbătorită astăzi, 13 septembrie, şi la Satu Mare. Acţiunile dedicate acestei zile au avut loc în curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare, cu începere de la ora 12.00.

La sărbătoarea pompierilor au fost prezenţi prefectul judeţului Satu Mare, Radu Giurcă, vicepreşedintele Consililui Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyés, şefii instituţiilor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), reprezentanţi ai primăriilor a căror detaşamente de pompieri voluntari au obţinut rezultate deosebite la concursurile judeţene şi interjudeţene dar şi delegaţi din partea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Ungaria respectiv Ucraina.

După intonarea imnului naţional al României(versiunea completă), în cuvântul de deschidere, inspectorul şef al ISU “Someş” Satu Mare, Iulian Burz, a vorbit despre semnificaţia acestei zile respectiv despre lupta de la 13 septembrie 1848 care s-a dat pe Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane “zi care mai apoi a devenit Ziua Pompierilor din România. Au trecut 163 de ani de atunci iar pompierii şi-au demonstrat capacitatea de intervenţie în multe situaţii dee urgenţă”. Apoi, prefectul Radu Giurcă a dat citire mesajului primului ministru al României, Emil Boc. Au fost transmise şi mesajele Inspectorului General al IGSU respectiv al ministrului MAI, Traian Igaş.

Diplome, medalii şi cupe pentru cei mai buni pompieri şi sportivi din cadrul MAI

Tot în cadrul evenimentelor de astăzi, detaşamentele de pompieri de la Crucişor şi Bârsău au primit diplome şi medalii pentru cele mai bune rezultate obţinute la concursurile judeţene şi interjudeţene. De asemenea, în urma clasamentului final de la competiţiile sportive organizate în cadrul structurilor judeţene a MAI, locul III i-a revenit IJPF Satu Mare, locul II, Serviciului de informaţii iar locul I, ISU “Someş” Satu Mare. Diplomele şi cupele aferente au fost înmânate de inspectorul-şef al instituţiei, Iulian Burz.

După terminarea festivităţilor oficiale, pompierii au făcut şi o scurtă demonstraţie. O victimă a fost scăpată dintre valurile apei, alte trei persoane au fost coborâte din vârful unui turn cuprins de flăcări şi o persoană în stare de inconştienţă şi cu leziuni multiple a fost găsită de un câine dresat pentru descoperirea victimelor. Totodată, două persoane prinse între fiarele contorsionate ale maşinii au fost scoase prin intervenţia pompierilor de la serviciul de descarcerare.

Cu ocazia “Zilei Pompierilor din România” unitatea a organizat şi “Ziua porţilor deschise” dând posibilitatea sătmărenilor să pătrundă, pentru un răstimp de câteva ore în lumea pompierilor. Cei mai fascinaţi de tot ceea ce au văzut, au fost desigur … copiii. “Îmi place foarte mult şi când o să mă fac mare vreau să devin pompier”, spune unul dintre copilaşi.

Le urăm şi noi, cu această ocazie, un sincer  La mulţi ani şi la cât mai multe fapte bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.