Vlaicu Popescu – “Învăţământul sătmărean este în colaps”


“Sistemul de învăţământ din judeţ este în colaps. Pierdem cadre didactice. Profesorii calificaţi se plimbă pe holurile inspectoratului fără să fie băgaţi în seamă iar pe locul lor sunt numiţi profesori pensionari. Pe lângă toate acestea, a mai fost sacrificată şi o generaţie de tineri”, sunt doar câteva dintre concluziile la care au ajuns membri Comisiei de învăţământ din cadrul Uniunii Social-Liberale (USL) Satu Mare.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată astăzi, 9 septembrie, la sediul Partidului Naţional Liberal (PNL) Satu Mare, profesorii Vlaicu Popescu, fostul director de la Grupul Şcolar “Ioniţă G. Andron” de la Negreşti Oaş, Mihai Miclăuş, fostul director de la Şcoala cu clasele I-VIII “Bălcescu-Petőfi” Satu Mare, Cristian Pop şi acad. dr. Virgil Enătescu şi-au manifestat nemulţumirea faţă de situaţia dezastruoasă din învăţământul sătmărean.
“Ne aflăm într-un mare dezastru în care din păcate este periclitat viitorul unei întregi generaţii de copii. De ce trebuie să sacrificăm aceşti tineri? Problema este că nu putem asigura în nici un fel viitorul acestor copii. Se pare că singurele metode de a exista sunt şmecheria, minciuna şi hoţia. Noi, cei de la USL cerem demisia ministrului Funeriu, deoarece de la el pornesc toate necazurile”, a declarat în luarea de cuvânt acad. dr. Virgil Enătescu.

“Învăţământul sătmărean se duce de râpă”

Profesorul Vlaicu Popescu a făcut o scurtă analiză a învăţământului sătmărean. “Rezultatele celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat nu au fost nici ele foarte bune. Înainte de contestaţii s-a înregistrat un procent de promovabilitate de 16,9%. Trebuie spus că în 2011, învăţământul sătmărean a înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimi 10 ani. Pe de altă parte, multe posturi de profesori din judeţ sunt neocupate. Nu avem profesori la limbi moderne şi limba maghiară. Luni începe şcoala. Ce facem? Pe cine trimitem la catedră? Schimbarea inspectorilor şcolari este o altă problemă care suscită la discuţii. Cine sunt cei care au venit în locul inspectorilor înlocuiţi? Dacă vă uitaţi pe siteul ISJ nu găsiţi CV-urile lor. Dacă le-aţi parcurge v-aţi minuna de trecutul lor profesional. Numirile au fost făcute pe criterii politice. Primează politicul şi nu calitatea şi profesionalismul. Învăţământul sătmărean se duce de râpă”, a declarat profesorul Vlaicu Popescu.

“Nu am mai vrut să mai fiu director”

Potrivit interlocutorului, în ultimii doi ani au fost schimbaţi nu mai puţini de 39 de directori şi directori adjuncţi în judeţ. “E clar că se pregătesc de alegeri şi vor să aibă oamenii lor şi la nivelul şcolilor”, spune Vlacu Popescu.
Unul dintre directorii schimbaţi recent este şi Mihai Miclăuş, de la Grupul Şcolar “Ioniţă G. Andron” din Negreşti Oaş. “Trebuie să vă spun din capul locului, înainte de a da glas unor discuţii că eu nu am mai vrut să fiu director. Mandatul meu a expirat în 24 mai 2011 şi a fost prelungit până în 31 august, pentru a nu bulversa buna desfăşurare a Bacalaureatului. Eu aşteptam să fiu înlocuit. Hârtia mi-a venit pe 5 septembrie pe baza unei hotărâri a IŞJ Satu Mare. Eu aveam o singură dorinţă şi anume, în urma mea să vină un director cu care se poate lucra. În momentul de faţă este un conflict între directorul numit, Ovidiu Hotca, şi corpul profesoral. În orice caz, eu o să-mi fac în continuare meseria la catedră. Sunt profesor de 30 de ani dintre care 20 de ani am fost director”, a precizat Mihai Mclăuş.

Cristian Pop de la Şcoala “Bălcescu-Petőfi” s-a arătat surprins de înlocuirea sa. “Actualul director al şcolii, Gheorghe Muntean, a venit cu decizia în mână pe data de 5 septembrie. Am rămas surprinşi, de-a dreptul şocaţi. A venit, s-a autoinstalat şi a spus că a fost numit de inspectorat. Ce era să facem?”, se întreabă fostul manager al şcolii.

3 Comentarii la "Vlaicu Popescu – “Învăţământul sătmărean este în colaps”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.