“Sportul sătmărean al trecutului mitan”


Sub genericul “Sportul sătmărean al trecutului mitan”, la restaurantul “Paloma” au fost expuse marți, 6 septembrie, 36 de afișe reprezentând persoane și personalități din municipiul și județul Satu Mare care s-au implicat în activitatea sportivă interbelică. Acțiunea a fost organizată de Asociația SAVO Satu Mare, iar expoziția poate fi vizitată încă trei săptămâni de acum înainte, în zilele de marți și joi, începând cu ora 12:00.

Ovidiu Mica, președintele Asociației SAVO, ne-a declarat că afișele expuse au fost extrase din “Albumul sportiv al anilor 1032-1933”, editat la Arad, iar afișele reprezintă mărturii ale activității sportive din municipiul și județul Satu Mare din perioada interbelică.

Astfel, între personalitățile acelor vremuri care s-au evidențiat în domeniul sportului, în expoziție se regăsesc Alexandru Csipler – de numele și activitatea căruia este legată scrima sătmăreană, Iuliu Borbil – primul fotbalist sătmărean care a jucat în echipa națională, Baba și Lili Pucser – două surori din Carei care s-au remarcat în domeniul tenisului, ș.a.
“Deoarece toți cei care sunt incluși în afișele expoziției s-au născut în jurul anului 1912, iar în zilele de marți și joi o parte dintre pensionarii sătmăreni se întâlnesc aici, am considerat că cei mai în vârstă își amintesc probabil de aceste personalități din perioada interbelică a sportului sătmărean. Însă, în zilele menționate, pot să viziteze expoziția – fără nicio taxă de acces – și sătmărenii care nu sunt membri ai Clubului Pensionarilor” – ne-a declarat Ovidiu Mica.

Următoarele acțíuni expozițíonale ale Asociațíei SAVO sunt prevăzute pentru 25 noiembrie a.c., la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, respectiv în 13 decembrie, în parcul central, la statuia dr. Vasile Lucaciu. Primul eveniment, conținând fotografii și scrisori, va fi prilejuită de dezvelirea unui bust al dr. Vasile Lucaciu, iar cel de-al doilea de împlinirea a 75 ani de când a fost dezvelită statuia din parcul Libertății.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.