Un nou program de finanţare pentru IMM-uri

Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor (AIPP) pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) vine în întâmpinarea oamenilor de afaceri cu un nou program de finanţare. Valoarea totală a proiectului este de 24.000.000 lei la nivel naţional.

Programul “Mihail Kogălniceanu” pentru IMM-uri este un nou proiect implementat de AIPP pentru a veni în sprijinul micilor întreprizători. Potrivit consilierului Centrului de Informare, Asistenţă şi Instruire (CIAI) Satu Mare, Cristian Raţiu “formularul de înscriere va fi activ pe site-ul www.aippimm.ro sau direct pe linkul http//programenationale2011.aippimm.ro/ începând cu data de 9 septembrie 2011, ora 10.00. Spre deosebire de programele anterioare unde era stabilit un interval de doar 5 zile pentru înscriere, în cazul de faţă înscrierile continuă până la epuizarea bugetului alocat. Dar trebuie ştiut că cei care se înscriu primii vor avea mai multe şanse de a obţine linia de credit deoarece programul funcţionează după regula “primul venit, primul servit”. Solicitările pentru înscrierea în program vor fi analizate şi selectate în limita bugetului alocat programului, în ordinea înscrierii de către instituţiile bancare creditoare”.

Un IMM nu poate împrumuta mai mult de 125.000 lei

Cristian Raţiu mai vine şi cu alte precizări în ceea ce priveşte IMM-urile care pot solicita aceste fonduri. Potrivit interlocutorului “în baza legii 346/2004, prin întreprindere se înţelege orice formă de organizare a unei activităţi economice, respectiv: societăţi comerciale, societăţi cooperatiste, persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent şi asociaţii familiale autorizate potrivit legilor în vigoare. Mai trebuie ştiut că programul constă în acordarea unei linii de credit, în valoare maximă de 125.000 lei/IMM/an, cu următoarele facilităţi: cu dobândă parţial subvenţionată, caz în care subvenţia poate fi de maximm 70% din dobânda calculată pentru creditele în lei, dar nu mai mult de 6,5 % pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit şi, cu garanţii în numele şi contul statului care se acordă doar în cazul în care solicitantul nu dispune de garanţii suficiente pentru accesarea liniei de credit. Valoarea garanţiei poate fi de maximum 80%, dar nu mai mult de 100.000. Perioada de rambursare a creditelor cu dobândă subvenţionată şi, după caz, cu garanţii de stat este de maximum un an de la data acordării liniei de credit”.

Pentru ce pot fi utilizaţi banii obţinuţi în cadrul programului?

În cadrul programului au fost selectate un număr de zece instituţii de credit precum: Alpha Bak, Banca Comercială Carpatica, Banca Transilvania, BancPost, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Garanti Bank, OTP Bank România SA, Pro Credit Bank, Banca Unicredit Ţiriac. Evaluarea în vederea aprobării liniei de credit va fi efectuată de către instituţia de credit aleasă de solicitant. “Sumele obţinute în cadrul programului vor putea fi utilizate numai pentru cheltuieli privind: aprovizionarea, producţia, desfacerea, efectuarea de lucrări, pentru constituire, prelucrarea şi valorificarea stocurilor, cheltuieli cu salarii, plata impozitelor şi taxelor şi altor sume datorate bugetului”, a precizat Raţiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.