Salariile a peste 1.600 bugetari sătmăreni sunt în aer


Salariile a peste 1.600 de angajați ai Primăriei Satu Mare și ai instituțiilor subordonate acesteia stau sub semnul întrebării pentru luna octombrie și restul ultimului trimestru al anului în curs. Situația este determinată de discordanțele dintre prevederile legii răspunderii fiscal bugetare nr.692010 și acelea ale sistemului clasic privind structurile și funcționarea administrației publice locale. În vederea identificării modalităților de soluționare a problemelor privind asigurarea salariilor, primarul Iuliu Ilyes s-a întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute cu ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomiţeanu. Întrucât situații similare se regăsesc și la nivelul altor municipii din țară, răspunsul nu a fost unul ferm, astfel că, deocamdată, bugetarii și-au primit luni, 5 septembrie, salariile, dar nu se știe în ce măsură lefurile acestora vor fi asigurate și în continuare.

Potrivit primarului Iuliu Ilyes, în acest an, pe lângă sistemul clasic de salarizare, respectiv legea bugetului, legea finanțelor publice, legea funcționarilor publici și legea salarizării, au fost aplicate și prevederile legii 692010 referitoare la răspunderea fiscal-bugetară. Această lege prevede un plafon maxim al cheltuielilor salariale pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. Însă cifrele, stabilite prin ordinul ministrului Finanțelor, nu au fost corelate cu realitatea. Astfel că, deși Primăria Satu Mare și instituțiile subordonate funcționează cu respectarea tuturor legilor referitoare la structurile și funcționarea administrației publice locale, cifra stabilită cu privire la cheltuielile stricte pentru salarii nu corespunde cu nevoile reale. Mai mult, ar putea determina conducerea Primăriei la luarea unor măsuri ilegale deoarece se lovesc de prevederile altor legi.

“Ca atare, nu ne putem încadra în aceste cifre, nu putem cuprinde în buget sumele respective pentru achitarea salariilor, deși există sursele de finanțare pentru salarii, respectiv veniturile de la bugetul local, deci suntem prinși într-o capcană din care nu știm cum să ieșim. În aceste condiții, atât în luna octombrie, cât și în ultimul trimestru al anului în curs, nu vom putea plăti salariile dacă aceste cifre, convențional stabilite, nu vor fi modificate. Astfel, sunt în joc salariile tuturor angajaților din sistemul bugetar al administrației publice locale, adică Primărie și instituțiile subordonate: școli, Poliţia Locală, Serviciu Public de Asistenţă Socială, Serviciu de Evidenţă a Persoanelor, Teatrul de Nord și Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti”, în total peste 1.600 de persoane” – ne-a declarat primarul.

Edilul șef a mai menționat că situația semnalată ministrului Ialomițeanu este cunoscută la nivel național. Astfel, unele municipii au primit plafoane mai mari și n-o să le acopere, altele sunt în situația municipiului Satu Mare. În prezent se caută soluții prin efectuarea unor reglări între municipii, astfel ca până la sfârșitul lunii septembrie să se rezolve situația.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.