În august, împrumuturile de la CARP au depăşit 11 miliarde de lei vechi

614 pensionari, membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Satu Mare au trecut în luna august pragul instituţiei pentru a se împrumuta. Potrivit directorului CARP, Lucian Marişca, suma împrumutată este de 1.150.000 lei.

Conform evidenţelor instituţiei, cea mai mică sumă împrumutată de la începutul anului şi până în prezent este de 300 lei. “Vă daţi seama în ce situaţie imposibilă poate să fie femeia care a solicitat acest împrumut? Chiar mă întrebam de ce doar atât? Discutând cu ea mi-a spus că are nevoie de bani pentru mâncare. Mulţi dintre ei au pensii mici cu care se descurcă extrem de greu”, a declarat Marişca.

Potrivit interlocutorului, în această perioadă al anului, cei mai mulţi pensionari cer bani pentru plata ratelor la facultăţi al copiilor sau nepoţilor, pentru a cumpăra lemne de foc, pentru instalarea de convectoare, aprovizionarea cu legume pentru murături dar şi pentru a-şi pregăti nepoţii pentru şcoală. “Se apropie şcoala astfel că, destul de mulţi pensionari vin să se împrumute pentru a cumpăra rechizite şi ghiozdane nepoţilor. În lunile de vară, înaintea sărbătorilor de iarnă şi cele Pascale suntem destul de aglomeraţi. În acest an, cele mai mari împrumuturi le-am acordat în lunile iunie, iulie şi august. Sumele toale au depăşit 1.100.000 lei pe lună”, spune directorul CARP Satu Mare.

Instituţia numără peste 10.000 de membri

Potrivit evidenţelor instituţiei, în prezent, numărul membrilor CARP este de 10.450, dintre care cea mai mare parte sunt cu cotizaţiile la zi. “Sunt care cer ajutoare băneşti de până la 5.000 lei. Însă, în asemenea cazuri, ne rezervăm dreptul de a-i selecta. Nu putem acorda oricui împrumuturi de un asemenea nivel. Membri respectivi trebuie să fie cu cotizaţia la zi şi mai ales să se fi dovedit a fi buni platnici în cazul împrumuturilor anterioare. E păcat să întârzie cu plata ratelor deoarece penalizarea este de 50%”, a precizat Lucian Marişca. Cu toate acestea sunt pensionari care întârzie cu restituirea banilor. “Înţelegem şi noi când se întârzie o lună, două. Însă în cazul restanţelor mai mari avem posibilitatea să punem proprire pe pensia celui căruia i-am acordat împrumutul”, spune Marişca.

Conform directorului CARP Satu Mare, fiecare membru are de plătit o cotizaţie care reprezintă 1% din pensie la care se mai adaugă 2% fondul de deces. Mai trebuie ştiut că până la sume de 200 lei nu se percepe nicio dobândă. Între 200 şi 1.000 de lei dobânda este de 10%, iar între 1.000 şi 3.000 de lei este de 15%. Pe măsură ce numărul membrilor creşte, dobânzile scad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.