Chestorii Guran și Țigănașu și-au făcut temele

După secretarul de stat Mihai Capră, aflat în vizită la Satu Mare miercuri, 31 august, a fost rândul altor reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) să-şi prezinte la noi temele de casă. Astfel, într-o conferinţă de presă organizată vineri, 2 septembrie, la sediul Inspectoratului Judeţean de poliţie (IJP) Satu Mare, chestorul principal de poliţie Lucian Florin Guran, subsecretar de stat în MAI şi chestorul de poliţie Jănică Arion Ţigănaşu, director general al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), aflaţi într-o vizită de informare şi evaluare, au făcut referire la preocupările actuale ale MAI în privinţa mai multor aspecte. Este vorba despre operaţionalizarea Poliţiei Rurale, creşterea operativităţii şi fermităţii intervenţiilor poliţiştilor, o mai bună relaţionare a purtătorului de cuvânt cu reprezentanţii mass media, prevenirea faptelor de corupţie, respectiv creşterea integrităţii funcţionarilor MAI şi implicit a încrederii cetăţenilor în aceştia, precum şi cu privire la noul proiect al statutului poliţiştilor La întâlnirea cu ziariştii au participat şi şefii IJP Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, respectiv adjunctul acestuia, comisarul Teofil Parasca.

Mai multă fermitate

În cadrul şedinţei de informare care a precedat conferinţa de presă, şefii structurilor din subordinea MAI au fost avizaţi în privinţa noului concept privind intervenţia poliţiştilor la evenimente, în special la acelea care au loc în stradă – a afirmat secretarul de stat Lucian Florin Guran. “Este necesar ca toate forţele care acţionează pe raza judeţului să coopereze şi mai ales să dea dovadă de fermitate, în condiţiile în care nu au fost puţine cazurile când s-a constatat că poliţiştii sunt timoraţi. Dorim această fermitate deoarece în felul acesta va creşte şi încrederea populaţiei în poliţişti, iar aceştia vor recâştia respectul cetăţenilor” – a precizat chestorul Guran.

Purtătorul de cuvânt trebuie să furnizeze date concrete

Referindu-se la relaţia cu mass media a reprezentanţilor IJP-urilor, secretarul de stat Lucian Florin Guran a subliniat faptul că, în orice situaţie, purtătorul de cuvânt trebuie să furnizeze cu promptitudine maximă date concrete despre evenimentele care au loc. “Promptitudinea şi acurateţea datelor furnizate sunt absolut necesare în special când este vorba despre evenimente stradale, astfel încât ziariştii să nu mai fie nevoiţi să facă speculaţii şi să ţină cont de opinii neoficiale”.

Poliţia va plăti procesele cadrelor

Pe de altă parte, secretarul de stat s-a referit la unele dintre aspectele avute în vedere în noul proiect al statutului poliţistului. Astfel, în cazul acţionării în judecată a cadrelor care acţionează legal în timp ce se află în exerciţiul funcţiunii, toate cheltuielile de judecată vor fi suportate de instituţia unde aceştia îşi desfăşoară activitatea. De asemenea, sunt prevăzute modificări ale modului de şcolarizare în scopul dobândirii statutului de poliţist, precum şi creşterea perioadei de stagiu în scopul avansării în grad.

Şi dă-i, şi luptă – împotriva corupţiei

Pentru ca încrederea cetăţenilor să crească, este necesar să crească integritatea personalului din cadrul MAI, care trebuie să demonstreze că se manifestă strict conform legii şi nu se lasă corupţi – a afirmat directorul general al DGA, chestorul de poliţiei Jănică Arion Ţigănaşu. “Cu atât mai mult cu cât, în special în perioade de criză economică precum aceea în care se află în prezent România, există o preocupare din partea mediului infracţional de-a atrage contra cost personal din cadrul MAI. Aceste intenţii trebuie dejucate, iar personalul trebuie protejat prin informarea asupra pericolelor care există” – a afirmat Ţigănaşu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.