Cât costă începutul de an şcolar?

Ghiozdanele şi rechizitele şcolare sunt la mare căutare în această perioadă a anului cu toate că preţurile sunt destul de piperate. În funcţie de ofertă, calitatea produselor cumpărate şi preţurile practicate de librăriile din Satu Mare, începutul noului an şcolar va scoate din buzunarele părinţilor sume cuprinse între 250 şi 400 lei.

“Avem atât produse mai ieftine însă, de calitate mai slabă, cât şi produse mai scumpe. Spre exemplu, preţul ghiozdanelor începe de la 20 de lei dar trebuie ştiut că acestea sunt de cea mai slabă calitate, şi pot să ajungă până la 135 lei. În ceea ce priveşte rechizitele şcolare şi preţul acestora variază în funcţie de calitatea produselor alese”, spune una dintre vânzătoare. Astfel, cutia de creioane colorate de calitate mai slabă se vinde la 1,90 lei. Însă, cei care aleg produse mai de calitate vor avea de scos din buzunare sume cuprinse între 7,5-10,5 lei pe pachet. O cutie de lipici costă 0,30 lei iar cel mai ieftin creion grafic este la 1 leu bucata.

“Copiii de clasa I au nevoie de mult mai multe rechizite şcolare decât elevii mai mari, ceea ce presupune şi un efort financiar mai mare. Dacă părinţii aleg să cumpere produse mai ieftine pot să o scoată la capăt cu aproximativ 75-80 de lei, preţ care include atât ghiozdanul cât şi rechizitele şcolare. Cei care aleg produse mai de calitate pot să ajungă până la 350-400 lei. Cei de clasa I au nevoie de stilouri al căror preţ variază între 5 şi 19 lei apoi de alfabetar care costă 7,5 lei, abac şi caiete speciale”, spune vânzătoarea. Spre exemplu, preţul unui vocabular este de 0,50 lei iar al unui caiet special pentru orele de biologie respectiv geografie, 1 leu bucata.
La toate acestea se mai adaugă uniforma care scoate alţi bani din buzunarele părinţilor. “Toţi copiii din clasă îşi vor face uniformele la aceaşi croitorie. M-am interesat de preţ şi mi s-a spus că, o pereche de uniformă costă 135 lei, preţ ce include şi materialul. Consider că e scump, dar nu am de ales”, spune o mămică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.