Reabilitarea fațadelor, amânată de consilierii municipali


Patru din cele 30 de proiecte de hotărâre incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Satu Mare au fost respinse joi, 25 august, de consilierii municipali. Proiectele se referă la documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție și a indicatorilor tehnico economici pentru reabilitarea fațadelor imobilelor situate pe strada Ștefan cel Mare nr.1, respectiv Casa Albă, precum și pentru reparațiile capitale la clădirile Școlii Generale nr.10, respectiv Colegiului Doamna Stanca. Valoarea totală a celor patru obiective se cifrează la 15,5 milioane lei, iar principalul motiv invocat de consilieri în sprijinul amânării proiectelor a fost tocmai această valoare, considerată exorbitantă.

Documentații tehnice incomplete

Încă de la discutarea primului proiect de hotărâre din seria celor patru menționate, consilierul Fogel Vasile a propus amânarea aprobării acestora din considerente legate atât de documentațiile incomplete, cât mai ales de sumele considerate exagerat de mari. De altfel, viceprimarul Kereskenyi Gabor a specificat valoarea totală a fiecărui obiectiv. Astfel, suma totală pentru reabilitarea fațadei imobilului de pe strada Ștefan cel Mare nr.1 se cifrează la 2.5 milioane lei, cea pentru Casa Albă la 2,4 milioane lei, pentru reparațiile capitale la Școala Generală nr.10 – 4,3 milioae lei, iar pentru reparațiile capitale la Colegiul Doamna Stanca – 5,8 milioane lei.

La discuțiile purtate pe marginea documentațiilor lipsă, proiectantul Cristi Pușcaș, prezent în sală, le-a dat dreptate consilierilor, dar a afirmat că aspecte care pot fi îndreptate. Pe de altă parte, primarul Iuliu Ilyes a afirmat că deocamdată, a fost propusă aprobarea documentațiilor tehnico-economice pentru cele patru obiective, de altfel solicitate de conducerea Primăriei, nicidecum finanțarea efectivă a lucrărilor. În cele din urmă, după discuții cu privire la partea de obligații ce revine locatarilor care dețin în proprietate imobilele de-a se preocupa de întreținerea fațadelor, și obligațiile aflate în sarcina Primăriei, cele patru proiecte de hotărâre au fost amânate.

Undă verde pentru documentația tehnică a drumului de ocolire

În altă ordine de idei, în ședința de joi, consilierii municipali au aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Drum de ocolire între DN 19A şi DJ 194”. Drumul de ocolire proiectat pentru modernizare între intersecţia cu drumul naţional DN 19A Satu Mare – Petea la poziţia kilometrică Km 55-728 şi intersecţia cu drumul judeţean DJ 194 (Satu Mare – Lazuri – Bercu) la poziţia kilometrică Km 34+232, are lungimea reală de 2976,30 m (2,976 Km). Obiectul proiectului îl constituie modernizarea, respectiv executarea unui drum cu partea carosabilă la două benzi de circulaţie cu îmbrăcăminte asfaltică. În prezent, acest sector de drum este din pământ şi este practicabil pentru utilaje agricole în sezon fără precipitaţii.

Cu toate că realizarea obiectivului va fi finanțată de Consiliul Local și Consiliul Județean, iar odată finalizată lucrarea, acest drum va prelua traficul greu din oraș, confuz, consilierul Nits Vasile a obiectat, susținând că dacă va fi această lucrare va fi realizată, există șanse ca Ministerul Dezvoltării și Turismului să nu mai finanțeze centura ocolitoare a municipiului. Primnarul Iuliu Ilyes l-a liniștit pe consilier, afirmând că nu există nicio legătură între cele două investiții.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.