Concert klezmer la Sinagoga Mare


Un concert de muzică klezmer susținut de Elisabeth Schwartz şi Yale Strom din SUA, a avut loc marți, 22 august, începând cu ora 18:00, la Sinagoga Mare din municipiu. Evenimentul a fost organizat în cadrul Zilelor Culturale Sătmărene, sub auspiciile Primăriei, Consiliul Local, Centrului Cultural „G.M.Zamfirescu”, Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi Comunității Evreilor Satu Mare.

Primarul Iuliu Ilyes împreună cu soția s-au aflat printre spectatorii veniți în număr foarte mare pentru a-i asculta pe cei doi artiști renumiți, acompaniaţi de acordeonistul sătmărean Ioni Kalman.

Repertoriul a fost alcătuit din piese de muzică klezmer, yiddish şi hasidică din zonele Satu Mare, Maramureş şi Moldova. De asemenea, Elisabeth Schwartz a interpretat şi câteva melodii ale celebrei cântăreţe de muzică populară Maria Tănase. De altfel, timbrul vocii cunoscutei interprete de muzică klezmer, cu rădădini de familie în Moldova, a fost descris ca fiind apropiat celui al Mariei Tănase, motiv pentru care a interpretat melodiile acesteia fără nicio dificultate.

Yale Strom este un cunoscut violonist de muzică klezmer, etnograf, compozitor şi realizator de filme documentare. Acesta a călătorit adeseori în România, începând cu anul 1981, pentru a face cercetări în domeniul muzicii evreieşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.