Festivalul de la Oțeloaia(fotoreportaj)

Organizat conform tradiţiei în pădurea de la Oţeloaia – comuna Homoroade, festivalul cântecului, portului şi dansului popular codrenesc a ajuns în acest an la cea de-a 55-a ediţie. Din păcate, deși a fost o ediţie jubiliară, numărul spectatorilor care au venit duminică, 21 august, să urmărească spectacolul folcloric a fost sub așteptări. Tabloul general, lipsit de efervescența care s-ar fi cuvenit unei sărbători a sărbătorii codrenilor, a fost completat în mod nefericit de discursurile unora dintre cei care au luat cuvântul, salvate de la compromiterea totală doar de hazul spontan stârnit de frazele rostite după metoda așezării cuvintelor unul după celălalt, fără logică. Ca tacâmul să fie complet, vechii rivali – Leontina Dorca și Nicolae Mureșan – și-au încordat și de data aceasta mușchii în eterna lor dispută din categoria care pe care, situație din care au ieșit șifonați fără voie copiii și tinerii veniți din nouă județe pentru a participa, sâmbătă, 20 august, la prima ediție a festivalului-concurs de muzică populară “Comori folclorice ardelenești”. În rest, ambianța binecunoscută: praf cât cuprinde, comercianți cu duiumul, grătare, mititei, fripturi și bere la greu – în așteptarea zadarnică a cumpărătorilor – și un arsenal întreg de puști și pistoale de jucărie din categoria celor interzise la comercializare de Protecția Consumatorilor.

Discursuri între hazliu și ridicol

Festivalul a început la ora 12:00, după ce în pădurea de la Oțeloaia au sosit oficialitățile. Primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean, a dat startul discursurilor care s-au rostit pentru a se sublinia importanța și semnificația evenimentului. Amestecând folclorul cu politica, după ce s-a arătat impresionat de efortul prefectului Giurcă de-ași amâna concediul o zi pentru a veni la Oțeloaia, și și-a exprimat dezamăgirea și durerea generate de lipsa unei infrastructuri corespunzătoare în zonă – “deși nici măcar o autostradă Oțeloaia n-ar fi prea mult” – primarul a promis că și după alegerile de anul viitor va rămâne în funcție, iar în cele din urmă a încheiat triumfal, mulțumind “pentru răbdarea acestor precizări”. Cu modestie și emoție, la începutul discursului, prefectul Radu Giurcă a ținut să sublinieze că amânarea cu o zi a concediului a fost “un lucru foarte minor”, după care a anunțat că venind înspre Oțeloaia “a simțit un ritm accelerat al bătăilor inimii” când a văzut că în sate era arborat Tricolorul în semn de respect față de sărbătoarea codrenilor. În încheierea cuvântării, referindu-se la specificul locului, prefectul a afirmat că “natura, prin configurația sa, obligă omul să stabilească tradițiile, ca atare codrenii nu trebuie să uite că au datoria să se apropie de tradiții”.

Lecvar pentru oficialități, aniversați, premii și CD-ul lui Izidor

Un element inedit al ediției din acest an a festivalului l-a constituit prezența unei localnice care prepara pe loc magiun de prune, după metoda tradițională. Pe o măsuță alăturată se aflau înșirate 100 de cănițe din lut pe care era inscripționat Oțeloaia. Plină de respect, femeia ne-a spus că toate cele 100 de cănițe sunt pregătite, din dispoziția primarului, pentru oficialități, cărora le vor fi înmânate pline cu lecvar. Între timp, pe scenă au avut loc o serie de festivități. Astfel, au fost anunțate numele celor cinci cupluri din Chilia și Homorodul de Mijloc care au împlinit 50 de ani de căsătorie, și au fost felicitați și premiați trei dintre reprezentanții de marcă ai folclorului codrenesc care anul acesta au împlinit 55 ani: Malvina Madar Iederan, Dumitru Iederan și Ionică Hainal. Observat de prea puțini dintre cei prezenți, la standul Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, un CD cu 17 piese interpretate la vioară de cel care a fost Izidor Șerban, își aștepta cumpărătorii…

Muzică și dansuri codrenești

Organizat de Instituția Prefectului, Consiliul Judeţean, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, respectiv Primăria şi Consiliul Local Homoroade, festivalul de la Oțeloaia s-a aflat în acest an la cea de-a 55-a ediție. Între cei care au evoluat pe scenă s-au aflat ansamblurile folclorice din Homoroade, Cuţa, Soconzel, Corund, Tăşnad, Carei şi Recea (Maramureş), dar și cel al Palatului Copiilor din Satu Mare. Totodată, au susținut recitaluri Nicolae și Nicușor Mureşan, Leontina Dorca, Maria Carmen Sas, Dana Huja, Lavinia Goste, Ana Holdiş Pop, Anamaria Ardelean, ș.a..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.