De la San Diego la Satu Mare – concert de muzică klezmer

Sinagoga Mare din municipiu va găzdui marţi, 23 august, începând cu ora 18:00, un concert de muzică klezmer cu Elisabeth Schwartz şi Yale Strom din SUA, acompaniaţi de acordeonistul sătmărean Ioni Kalman.
Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Culturale Sătmărene în organizarea Primăriei, Consiliul Local, Centrului Cultural „G.M.Zamfirescu”, Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi Comunității Evreilor Satu Mare.

În repertoriul artiştilor va fi inclusă muzică klezmer, yiddish şi hasidică din zonele Satu Mare, Maramureş şi Moldova. De asemenea, concertul va include şi câteva melodii ale celebrei cântăreţe de muzică populară, Maria Tănase.

Elisabeth Schwartz este o cunoscută interpretă de muzică klezmer, cu rădădini de familie în Moldova. Această legătură cu România şi cercetările în domeniul folclorului evreiesc au determinat-o să interpreteze muzica acestei zone. Timbrul vocii a fost descris ca fiind apropiat celui al Mariei Tănase, motiv pentru care va interpreta melodiile acesteia fără nicio dificultate.

Yale Strom este un cunoscut violonist de muzică klezmer, etnograf, compozitor şi realizator de filme documentare. Acesta a călătorit adeseori în România, începând cu anul 1981, pentru a face cercetări în domeniul muzicii evreieşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.