Amenzi de 80.000 lei pentru munca la negru

În cursul lunii iulie 2011 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au efectuat 192 de controale, 105 în domeniul stabilirii relaţiilor de muncă şi 87 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În urma verificărilor efectuate s-au aplicat amenzi în valoare totală de 165.000 lei, din care 95.000 lei pentru contravenţii în domeniul stabilirii relaţiilor de muncă şi 70.000 lei pentru contravenţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Pentru nerespectarea prevederilor Codului Muncii au fost aplicate 108 de sancţiuni din care şase pentru primirea la muncă fără forme legale de angajare. Cei şase angajatori depistaţi că au primit la muncă fără forme legale de angajare opt persoane au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi însumând 80.000 lei. De asemenea, s-au aplicat 102 sancţiuni pentru nerespectarea altor prevederi ale Codului Muncii precum: nerespectarea prevederilor legale privind garantarea în plată a salariului minim brut pe economie, acordarea repaosului săptămânal, acordarea indemnizaţiei în cazul întreruperii temporare a activităţii cu menţinerea raporturilor de muncă, încălcarea prevederilor referitoare la munca de noapte, încălcarea obligaţiei privind examenul medical la angajare şi încălcarea obligaţiei privind conducerea şi prezentarea la control a evidenţei orelor lucrate de salariaţi.

Pentru încălcarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 161/2006 privind întocmirea şi transmiterea Registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic, au fost sancţionaţi 61 angajatori, respectiv 86 sancţiuni contravenţionale din care cinci amenzi în valoare totală de 10.000 lei şi 81 avertismente. Totodată s-au dispus 122 măsuri pentru înlăturarea deficienţelor constatate cu privire la întocmirea şi transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic.

În luna iulie au fost înregistrate 119 petiţii, din care 25 de la alte instituţii şi 94 de la persoane fizice şi juridice (din care 36 de sesizări şi reclamaţii de la salariaţi), aspectele cel frecvent semnalate se referă la raporturile de muncă, neplata sau întârzieri la plata unor drepturi salariale şi indemnizaţii de asigurări sociale, neeliberarea carnetului de muncă la încetarea contractului individual de muncă, încălcări ale dispoziţiilor legale privind munca suplimentară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.