Vin Perseidele!

Cei care doresc să trăiască clipe de neuitat nu au decât să-şi îndrepte privirea spre cerul înstelat al nopţii de vineri, 12 spre sâmbătă, 13 august. Vor avea parte, susţin astronomii, de o imagine de basm.

Potrivit specialiştilor este vorba despre curentul Perseidelor, un fenomen normal pentru mijlocul lunii august. Fenomenul va fi vizibil şi din Satu Mare. Viorel Solschi, îndrumătorul Cercului de astrofizică din cadrul Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” Satu Mare spune că “la nord de Steaua Polară se află Constelaţia Cassiopeia iar în direcţia nord-vest cea a Perseidelor, sursa principală a fenomenului. Ploaia de meteori se produce ca urmare a dezintegrării unei comete. Particulele din coada cometei pot atinge o viteză de 60-70 km/h. Fenomenul va avea o maximă la ora 02.30 şi va putea fi văzut cu ochiul liber”.

Fenomenul este vizibil în fiecare an, pe la mijlocul lunii august. “Particulele rezultate din dezintegrarea cometei intră în atmosfera Terrei, iar în urma frecării cu aerul se aprind. Este momentul în care devin vizibile. De altfel, fenomenul a început cu o intensitate mai scăzută pe la mijlocul lunii iulie şi va dura până în 24 august”, a declarat Solschi. De asemenea, pentru o mai bună vizibilitate este indicat să ne poziţionăm în locuri fără “poluare” luminoasă, cu o largă deschidere a boltei cereşti şi fără ca orizontul dinspre nord să fie obstrucţionat de clădiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.