APM reproşează firmelor care lucrează pe domeniul public că distrug spaţiile verzi

Firmele de canalizare şi cele care efectuează lucrări de schimbare a conductelor de gaz distrug cu bună ştiinţă spaţiile verzi de pe lângă trotuare şi străzi. Acesta este concluzia la care a ajuns conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare.

Conferinţa de presă de astăzi, 5 august, organizată de conducerea instituţiei a avut un caracter atipic în sensul că directorul APM, Elisabeta Békéssy, i-a invitat pe reprezentanţii presei pe strada Ioan Slavic unde se execută lucrări de înlocuire a conductelor de gaz. “Nu vreau decât să exemplific pe viu modalitatea în care se lucrează la noi. Pământul scos din şanţurile săpate se aruncă direct pe spaţiul verde. Potrivit directivelor Uniunii Europene (UE), până în 2013 trebuie să asigurăm 26 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor, în condiţiile în care noi nu facem decât să distrugem. Aici este vorba despre o lucrare de înlocuire a conductelor de gaze. Pentru astfel de lucrări trebuie solicitată aprobarea de mediu. Firma italiană care execută lucrarea a primit aprobarea de mediu însă în acel document se stipulează că executantul se obligă să păstreze integritatea spaţiului verde. Firmele trebuie să lucreze curat, să nu încurce nici circulaţia maşinilor şi nici trecătorii”.

Potrivit şefei APM Satu Mare “la noi e problemă cu mentalitatea. Ce satisfacţie are locuitorul acestei străzi care iese pe poartă şi nu mai vede nci un fir de iarbă, doar gropi, beton şi asfalt. În Ungaria, şi vă dau acest exemplu deoarece este aici aproape de noi, în cazul unor asemenea lucrări se amplasează tomberoane speciale în care se pune pământul scos din şanţurile săpate iar după executarea lucrărilor cu o parte din pământ se astupă gropile iar surplusul este transportat şi depozitat în locuri amenajate în acest sens. Astfel, spaţiul verde rămâne integru. La noi în schimb, firmele care au câştigat aceste licitaţii nu se gândesc decât la bani. Pământul se aruncă direct pe spaţiul verde distrugând acest rezervor de oxigen. Cine ar trebui să intervină? Garda de Mediu şi Poliţia Ecologică. Noi nu avem dreptul să amendăm”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.