Internet caffe-urile, pe cale de dispariţie

La mare căutare în primii ani de după Revoluţia din 1989, internet caffe-urile şi-au cam pierdut din importanţă şi de ce să nu o spunem (?) … chiar şi din clientelă. De când lumea are acces de acasă la internet tot mai puţini calcă pragul acestor locaţii.

Dacă în urmă cu aproximativ zece ani, internet cafe-urile împânzeau oraşul, acum numărul acestora a scăzut considerabil. De când internetul poate fi accesat şi de acasă, aceste săli nu mai au trecere prea mare. Cu toate acestea patronii sălilor de internet susţin că afacerea le merge destul de bine. “E o afacere rentabilă şi chiar dacă momentan nu e nimeni, peste câteva ore va fi plin. Lumea vine aici să se joace, să-şi caute câte ceva pe internet, sau să vorbească pe mess cu cei plecaţi în străinătate … Majoritatea vin după-amiaza târziu sau seara. Pe timp de şcoală, traficul creşte mai ales după ce elevii ies de la cursuri. Un alt motiv pentru care sălile de internet sunt căutate ar fi că licenţele pentru programe sunt foarte scumpe iar lumea, chiar dacă are acasă un calculator nu îşi poate permite asemenea sume, iar cei care aleg să se joace, la internet caffe-uri se pot juca în reţea”, spune patronul unui internet caffe din Satu Mare.

Oferte tentante pentru atragerea clienţilor

Cu toate că patronii îşi laudă afacerea pe care au reuşit să o pună pe picioare, majoritatea internet caffe-urilor au dispărut de la un an la altul. “Venim cu tot felul de oferte. Spre exemplu, la trei ore, oferim o oră gratuit. De asemenea, preţul unei ore este de 2,5 lei. Cei care doresc pot să achiziţioneze şi un cont care costă 12 lei şi le dă posibilitatea să navigheze 8 ore pe internet, după bunul plac şi după orarul ales”, spune patronul.

Clientela, formată în special din tineri, copii dar şi adulţi sunt muţumiţi de ofertele sălilor de internet. O bună parte dintre copii şi tineri trec pragul acestor locaţii pentru a se juca. “Adevărul e că noi oferim mai multe servicii şi dotările ne sunt pe măsura. Avem căşti, webcam, microfon, pentru ca cei care ne calcă pragul să aibă toate condiţiile”, spune patronul. Pe lângă toate acestea, internet caffe-urile oferă un program non-stop, deci la orice oră oricine poate folosi internetul. Desigur, tarifele sunt mult mai mici noaptea decât în timpul zilei. Acesta este şi motivul pentru care o parte dintre clienţi aleg să-şi petreacă nopţile alături de jocurile şi eroii preferaţi.

“Este mult mai rentabil să navighezi noaptea pe internet, de la ora 24.00 până la 07.00 dimineaţa, deoarece clienţii au de plătit doar 5 lei pentru această opţiune”, a mai ţinut să precizeze patronul sălii de internet.

Un Comentariu la "Internet caffe-urile, pe cale de dispariţie"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.