Şase omoruri în primul semestru al acestui an

Şase omoruri, o tentativă de omor şi două vătămări corporale grave la care se mai adaugă şi zece accidente rutiere mortale. Aşa arată bilanţul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare pe primul semestru al acestui an.

Totodată, în perioada analizată au fost înregistrate 93 accidente rutiere soldate cu zece morţi, 59 răniţi grav şi opt răniţi uşor. Analizând dinamica accidentelor rutiere soldate cu victime prin prisma cauzelor generatoare, se constată că 15% dintre acestea au fost generate de nerespectarea normelor legale privind viteza de deplasare a maşinilor şi neacordarea priorităţii de trecere a vehiculelor. În aceeaşi perioadă au fost constatate 456 infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere şi 38.086 contravenţii sancţionate cu amenzi în valoare totală de 4.069.880 de lei.

Suntem pe locul 42 pe ţară, în ceea ce priveşte rata criminalităţii

În ceea ce priveşte criminalitatea de mare violenţă acesta cunoaşte o uşoară scădere faţă de perioada similară a anului trecut. În primele şase luni din acest an criminaliştii au avut de soluţionat şase omoruri, o tentativă la omor şi două vătămări corporale grave. De altfel, în ceea ce priveşte infracţiunile contra persoanei ne situăm pe locul 42 pe ţară, ca rată a criminalităţii, cu 1.283 infracţiuni sesizate. Pe acelaşi loc ne situăm şi în ceea ce priveşte criminalitatea contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, cu 903 infracţiuni.
În cursul primelor şase luni ale acestui an oamenii legii au fost sesizaţi cu privire la săvârşirea a patru infracţiuni de ultraj, 32 de tâlhării, 11 violuri şi 116 vătămări corporale.

Criminalitatea economico-financiară

În perioada analizată s-au constatat 657 fraude de natură economico-financiară. Din totalul acestora 552 sunt infracţiuni în dosare în care s-a început urmărirea penală, iar 136 sunt infracţiuni din dosarele declinate. În ceea ce priveşte evaziunea fiscală, au fost constatate 98 infracţiuni, iar în cazul altor 26 de infracţiuni de acest gen, s-a declinat competenţa de cercetare.

Tinerii sunt mai puţin violenţi

Din totalul de 1.787 de persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor în care s-a început urmărirea penală, 101 sunt minori, iar 636 sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18-30 ani. Astfel, în primul semestru al anului 2011 a fost începută urmărirea penală faţă de 737 persoane cu vârste cuprinse între 14 şi 30 ani, ceea ce reprezintă o scădere cu 20,4% faţă de aceaşi perioadă al anului trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.