Formarea profesioniştilor care lucrează cu copiii străzii şi în stradă

Specialişti din mai multe judeţe din ţară s-au întâlnit astăzi, 28 iulie, la Satu Mare pentru un schimb de experienţă în ceea ce priveşte bunele practici aplicabile la ajutorarea copiilor care îşi duc traiul pe stradă. Conferinţa a avut loc la Hotel “Astoria” cu începere de la ora 09.30.

La eveniment au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, directorul Asociaţiei “Stea” Cristina Bala, şefa Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare, Camelia Tarba, respectiv reprezentanţi ai unor instituţii locale care au contact cu fenomenul copiilor străzii precum: Poliţia, Jandarmeria, Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, asociaţii şi fundaţii de profil din ţară.
Proiectul “Formarea profesioniştilor care lucrează cu copiii străzi şi în stradă” a permis Asociaţiei “Stea” şi partenerilor săi europeni din Franţa, Spania şi Italia să realizeze o cercetare cu privire la programele de formare existente pentru profesioniştii care lucrează cu copiii străzii şi în stradă. “Am ajuns la concluzia că, pe de o parte există o urgenţă în ceea ce priveşte îmbunătăţirea şi dezvoltarea programelor de formare pentru cei care lucrează cu aceşti copii şi, pe de altă parte conştientizând că aceşti minori se deplasează dintr-o ţră în alta, există necesitatea armonizării la nivel european a programelor de formare specifică. În Franţa, spre exemplu, dar şi în Italia şi Spania am întâlnit copii români care trăiesc pe stradă”, a declarat directorul Asociaţiei “Stea” Satu Mare.

Scopul evenimentului de astăzi a fost acela de a promova modelele de bune practici în ceea ce priveşte sistemul de intervenţie şi formarea profesioniştilor care lucrează cu copiii străzii şi în stradă identificate pe parcursul proiectului în Franţa, Italia, Spania şi România, de a dezbate împreună cu participanţii priorităţile de acţiune cu privire la nevoile de formare specifică a profesioniştilor din România şi de a continua schimbul de experienţă şi reflecţia cu privire la modalităţile concrete de îmbunătăţire a programelor de formare existente în ţara noastră.

Tot astăzi a avut loc şi lansarea versiunii în limba română a publicaţiei finale realizată în cadrul proiectului de parteneriat Leonardo da Vinci “La formation des professionnels travaillant avec les enfants des rues et dans la rue” (Formarea profesioniştilor care lucrează cu copiii străzii şi în stradă), care este un instrument în care specialiştii din domeniu vor găsi informaţii cu privire la sistemele de intervenţie cu copiii străzii. Broşura cuprinde elemente de politici sociale, cadrul legislativ, servicii publice şi private existente în România, Franţa, Italia şi Spania şi starea actuală a formării iniţiale şi continue a profesioniştilor care lucrează cu copiii străzii şi în stradă. De asemenea, publicaţia prezintă rezultatele muncii partenerilor din cele patru ţări obţinute pe parcursul schimburilor de experienţă realizate în cei doi ani de implementare a proiectului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.