Cu 26% mai multe infracţiuni în primul semestru al acestui an, la punctele de trecere a frontierei sătmărene

Potrivit evidenţelor Inspecoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare, în primul semestru al anului 2011, numărul infracţiunilor depistate la frontieră a crescut cu nu mai puţin de 26% comparativ cu aceaşi perioadă al anului trecut.

În prima jumătate a anului 2011 au fost depistate 594 de fapte ilegale (173 infracţiuni şi 421 contravenţii). Se constată că numărul infracţiunilor depistate de poliţiştii de frontieră sătmăreni a crescut cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (când au fost constatate 137 de infracţiuni). Totodată, în materie de constatare şi sancţionare a faptelor contravenţionale, în semestrul I 2011 s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 2.106.927 lei. În cele şase luni, valoarea bunurilor reţinute de către oamenii legii a fost de aproape 3.611.000 lei.

Combaterea migraţiei ilegale

Complexitatea fenomenului infracţionalităţii transfrontaliere care se manifestă în zona de responsabilitate a IJPF Satu Mare constă în general în migraţia ilegală din partea cetăţenilor afroasiatici şi uneori a cetăţenilor din Republica Moldova sau din spaţiul ex-sovietic, care ajung legal în România şi ulterior intenţionează să ajungă ilegal în spaţiul Schengen. Tentativele de trecere ilegală au înregistrat o creştere comparativ cu perioada similară a anului trecut. În cursul anului 2011, la nivelul IJPF Satu Mare au fost constatate 23 de evenimente pe linia migraţiei ilegale, în care au fost implicate 53 de persoane. Din totalul celor 53 de persoane implicate în migraţia ilegală, 15 erau cetăţeni algerieni, zece din Maroc, cinci din Tunisia etc.
În perioada analizată, poliţiştii de frontieră sătmăreni au depistat 25 de cazuri de treceri şi tentative de trecere ilegală a frontierei de stat şi 24 cazuri de fals în documente.

41 dosare pentru maşini furate

În perioada analizată, poliţiştii de frontieră sătmăreni au înregistrat 41 de lucrări penale pe linia traficului internaţional cu autovehicule furate. În urma activităţilor desfăşurate, oamenii legii au descoperit în zona de competenţă, 55 mijloace de transport furate din străinătate (23 autoturisme, două autobasculante, 2 cap tractor şi o semiremorcă, nouă utilaje, şapte motoscutere şi 11 motociclete). Valoarea totală a acestor autovehicule depăşeşte 731.000 euro. De asemenea, se constată faptul că, în continuare, principalul “furnizor” de autovehicule furate care tranzitează frontierele României este Italia.

Traficul ilegal cu ţigări

Traficul ilegal cu ţigări a luat o amploare deosebită în ultimii ani la frontierele României, traficanţii mizând pe “profitul” impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea “la negru” atât pe pieţele de desfacere din ţara noastră, cât şi pe cele din Occident. Astfel, în primele şase luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră sătmăreni au desfăşurat activităţi specifice pentru prevenirea şi combaterea traficului şi contrabandei cu ţigări, acţiuni în cadrul cărora au fost descoperite 37 de cazuri de evaziune fiscală, contrabandă şi alte fraude vamale, în care au fost implicate 40 de persoane (34 cetăţeni români şi şase străini). Oamenii legii au reţinut, în vederea confiscării, 170.111 pachete de ţigări cu o valoare aproximativă de 725.000 lei, din care 166.329 pachete făcând obiectul contrabandei cu ţigări.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.