Tabără de ornitologie pe râul Tur

Presura de stuf, lăcarul mare sau lăcarul mic sunt doar câteva dintre cele 775 de păsări capturate şi inelate de către o echipă formată din ornitologi sătmăreni, studenţi şi biologi de la Facultatea de Biologie-Geografie din cadrul Universităţii Babaş-Bólyai din Cluj Napoca. Acţiunea a avut loc în cadrul unei tabere ornitologice ce s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni în Rezervaţia Naturală a “Râului Tur”.

Potrivit directorului executiv a Societăţii Carpatină Ardeleană (SCA), Márk-Nagy János “în ciuda reguralizării apelor, râul Tur menţine încă matca originală, formând pe parcurs braţe moarte, mlaştini, locuri ideale pentru diverse specii de păsări. Deoarece păsările reacţionează la orice schimbare de mediu cercetarea lor ajută la identificarea acestor schimbări, după care putem să luăm măsurile necesare pentru restabilirea condiţiilor naturale sau păstrarea unei stări adecvate a ariei protejate. Tabăra s-a desfăşurat în două locaţii. În prima săptămână ne-am aşezat corturile pe păşunea de lângă Turulung-Vii iar în a doua parte a expediţiei ne-am mutat lângă heleşteele de la Bercu Nou, pentru a studia habitatul păsărilor acvatice. În total am inelat şi studiat un număr de 775 de păsări”.

Despre importanţa şi rolul inelării păsărilor asistentul universitar Szabó D. Zoltán spune că “este una dintre cele mai vechi metode de cercetare, care se ocupă de monitorizarea speciilor. Se bazează pe marcarea individuală a păsărilor. Inelarea în mai multe locuri dă o imagine mai cuprinzătoare despre fauna de păsări a regiunii. Păsările capturate pe parcursul taberelor anuale ajută la evaluarea schimbărilor geografice şi climatice. Tabăra are ca scop principal capturarea şi inelarea păsărilor, dar este la fel de importantă şi formarea unei noi generaţii de ornitologi”.

Lacurile din Bercu Nou au asigurat cunoaşterea unui habitat nou, diferit de locaţia precedentă. Plasele amplasate în stufărişurile din apropiere au prins 174 de păsări, din care în număr mai mare: lăcarul mic (Acrocephalus schoenobaenus), presura de stuf (Emberiza schoeniclus) şi lăcarul mare (Acrocephalus arundinaceus). Ornitologii au reuşit să captureze şi 31 de exemplare de codobatură galbenă (Motacilla flava), patru exemplare de sfrâncioc roşiatic (Lanius collurio) şi două exemplare de pescăraş albastru (Alcedo atthis).

Potrivit directorului executiv a SCA Satu Mare, participarea în aceste tabere este posibilă pentru toţi cei care sunt adepţii ocrotirii păsărilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.