Sistem Informațional pentru Situații de Urgență la ISU Satu Mare


Până la începutul anului viitor, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Someș” Satu Mare va fi implementat sistemul de management informațional pentru situații de urgență. Până în luna septembrie a.c., ISU Satu Mare va primi echipamentul specific care va permite transferarea tuturor datelor stocate de Serviciul 112. În baza acestor date vor fi efectuate analizele necesare în scopul adaptării structurilor ISU la cerințele cetățenilor. Aceasta, dar și alte informații referitoare la principalele repere avute în vedere la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), au fost prezentate marți, 26 iulie, de șeful IGSU, colonelul Marcel Lucaciu. Instalat la cârma ISGU la începutul acestui an, colonelul Lucaciu a precizat că vizita la Satu Mare, la fel ca și acelea ce vor urma în județele Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureș, Hunedoara, Alba și Arad are drept scop cunoașterea la fața locului a colegilor din teritoriu și a problemelor acestora. La conferința de presă organizată la sediul ISU “Someș” Satu Mare au mai fost prezenți adjuncții șefului ISU, colonel Dan Gheorghe și colonel Nelu Hauși.

Alcătuit dintr-o rețea de centre de comandă organizate la nivel județean și unul organizat la nivel național, dotate cu tehnică de calcul de ultimă performanță și un software dedicat activităților specifice, sistemul de management informațional pentru situații de urgență care va fi implementat la nivel național va dispune de echipamente în valoare totală de 12 milioane dolari, prin finanțarea asigurată de Banca Mondială. Potrivit celor declarate de colonelul Marcel Lucaciu, la ISU Someș Satu Mare echipamentul va fi instalat până cel târziu în luna septembrie, urmând ca până la sfârșitul lunii ianuarie 2012 sistemul să funcționeze deja la nivel național, după conectarea tuturor centrelor județene. În felul acesta, schimbul de informații între IGSU și ISU din teritoriu va fi aproape instantaneu.

Referindu-se la alte obiective considerate prioritare în domeniul situațiilor de urgență, colonelul Marcel Lucaciu e menționat necesitatea elaborării unui ghid al carierei pentru profesioniștrii cu activitate în cadrul ISU. Colonelul Lucaciu a afirmat că sistemul de formare a profesioniștilor este puțin rămas în rmă, ca atare trebuie adaptat. Una dintre măsurile avute în vedere în acest scop este reducerea duratei de școlarizare pentru pompieri de la 2 ani la 1 an, cu includerea unei perioade de pregătire militară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.