Vara suntem mai nervoşi în trafic

Nervozitatea în trafic duce la tot mai multe accidente de circulaţie. Potrivit statisticilor Poliţiei Rutiere, în zilele caniculare numărul tragediilor rutiere este pe un trend crescător.

Reacţiile de nervozitate au însă şi o explicaţie ştiinţifică cât se poate de simplă. Potrivit psihiatrului sătmărean acad. dr. Virgil Enătescu “explicaţia este cât se poate de simplă. Odată cu creşterea temperaturii mediului înconjurător organismul reacţionează printr-un proces de vasodilataţie la nivelul creierului. Ce înseamnă acest lucru? Vasele de sânge ale creierului se dilată şi apasă asupra materiei nervoase din vecinătate. Este un proces mecanic firesc, uşor de înţeles. Individul va avea un comportament schimbat, va fi mai iritabil, îi va creşte timpul de reacţie şi va deveni mai neatent. Astfel se explică reacţiile de nervozitate iar şoferii vor deveni mai stresaţi decât de obicei. Aici mai intervin şi factorii externi care nu mai ţin de medicină. Drumurile proaste, circulaţia lentă ş.a.m.d. Timpii de reacţie cresc ca urmare a modificărilor fiziologice. Aşa se explică nivelul crescut al accidentelor de circulaţie în perioada lunilor de vară”.

Psihiatrul sătmărean mai dă vina şi pe ionizarea negativă al aerului care are un efect negativ asupra sistemului nervos. “Peste reacţiile fiziologice se mai suprapune şi lipsa de educaţie a unor şoferi. Vorbesc aici de vitezomanii care apasă pedala de acceleraţie fără să ţină cont de urmări. Pe aceştia nu pot să-i înţeleg. Unde să circuli cu 200 km/h? Noi nu avem o infrastructură pentru aşa ceva”, concluzionează acad. dr. Virgil Enătescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.