Cât de “proaspete” sunt lactatele ţinute la căldură?

Atenţie la produsele lactate pe care le cumpăraţi din pieţele sătmărene. Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Satu Mare atrag atenţia asupra pericolului degradării produselor de origine lactată şi ouălor depozitate în condiţii necorespunzătoare, ca urmare a temperaturilor caniculare de afară. În zilele toride, lactatele şi ouăle ţinute în locuri fără climatizare pot fi vândute doar până la ora 09.00, susţin specialiştii DSV.

Potrivit directorului DSV Satu Mare, dr. Dorin Maurer, “noi nu putem să stăm precum jandarmii lângă fiecare producător. Sunt mulţi care trăiesc doar din pensia de agricultor şi încearcă să-şi întregească veniturile cu banii câştigaţi din aceste vânzări. Mai mult decât atât, noi nu putem să le interzicem să-şi vândă produsele din moment ce oamenii plătesc taxe pentru mesele din pieţe. Însă, îi atenţionăm că nu au voie să-şi vândă laptele, brânza, smântâna sau ouăle decât până la ora 09.00 când câldura nu se face încă atât de simţită. Vorbesc aici despre vânzătorii care nu au posibilitatea să-şi depoziteze produsele la rece. Desigur, mai sunt cei din hale care sunt cu actele în regulă. Dacă însă omul merge în piaţă să cumpere lapte sau brânză la orele amiezii sau după ce iese de la serviciu, îşi asumă un risc de care trebuie să fie conştient”.

“Ce să facem? Pensia e mică. I-am explicat şi domnului care a venit să mă întrebe de ce nu ţin laptele la frigider? La care frigider? Cei din hală nu îmi dau voie. Acela e locul lor pentru care au plătit chirie. Eu nu am hârtii de producător şi nici bani să-mi închiriez un loc acolo”, spune una dintre bătrâne. La polul opus, feriţi de canicula de afară, sunt cei în “pas cu legea”. “Noi avem actele în regulă. Cei de la DSV ne cunosc şi nu ne mai controlează. Desigur, sunt anumite reguli de igienă care trebuie respectate. E firesc să fie aşa când e vorba despre alimente”, spune unul dintre producătorii din judeţ.
Potrivit specialiştilor, cu toate că sunt mai ieftine decât cele din supermarketuri, lactatele şi ouăle ţinute la temperaturi ridicate sunt un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.