Alarmant: rujeolă la Satu Mare, după doi ani de pauză!


Peste 300 cazuri de rujeolă au fost înregistrate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare în ultima perioadă. Epidemilogul Lidia Tămaș din cadrul DSP afirmă că în ultimele patru – cinci luni au fost confirmate peste 300 cazuri de rujeolă, după ce în anii 2009 – 2010 nu au existat astfel de îmbolnăviri.

Cazuri multiple de îmbolnăviri de rujeolă au fost înregistrată și în alte 18 județe din țară, iar situația este determinată, se pare, de mai mulți factori, între care – potrivit celor declarate de Lidia Tămaș – cel mai important rămâne ignorarea ultimei campanii de vaccinare de către persoanele care au contactat rujeola, atât copii, cât și tineri.

Epidemiologul Lidia Tămaș recunoaște că la începutul acestui an a existat o perioadă când vaccinul antirujeolic a lipsit din stocurile DSP, de aceea campania de vaccinare nu a fost finalizată. Ulterior, după primirea dozelor solicitate, au fost trimise înștiințări restanțierilor, dar unii dintre aceștia – în special cei proveniți din comunitățile de romi – nu s-au prezentat cu copiii pentru administrarea vaccinului.

Pe de altă parte, Lidia Tămaș afirmă că s-au îmbolnăvit de rujeolă și adolescenți și adulți care probabil nu au fost vaccinați la timpul potrivit, dar au fost înregistrate și cazuri când rujeola a fost confirmată la copiii care au fost vaccinați. “Față de perioada anterioară, când la Spitalul Județean Satu Mare erau înregistrate zilnic până la zece cazuri suspecte de rujeolă, îndrumate pentru confirmare la Secția de Boli Infecțioase, în prezent cazurile de acest fel se limitează la cel mult două-trei într-o zi” – ne-a declarat Lidia Tămaș.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.