Cu bicicleta pe dig, până-n Ungaria


O pistă de bicicliști în lungime totală de 40 km va fi amenajată pe malul stâng al Someșului și va face legătura între municipiul Satu Mare și localitatea Fehergyarmat din Ungaria. Investiția va fi realizată din fonduri europene, printr-un proiect de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, a cărui valoare totală este de 5.633.562 euro, din care 5.587.930,15 euro, reprezintă fondurile alocate de Uniunea Europeană, iar 45.631,85 euro contribuţia proprie a partenerilor. La Satu Mare, lucrările de amenajare vor începe luni, 11 iulie, iar pentru a marca acest moment, primarul Iuliu Ilyes, împreună cu reprezentanții constructorului și ai partenerilor de proiect din România, s-au deplasat vineri, 15 iulie, pe porțiunea de dig din cartierul Micro 17, unde vor fi inițiate amenajările.

„Pe apă şi pe două roţi pe râul Someş – HUROVELO”, este denumirea proiectul care va fi realizat de Primăria municipiului Satu Mare în parteneriat cu Direcţia pentru Protecţia Mediului şi a Apelor Tisa Superioară din Ungaria – în calitate de lider de proiect – şi partenerii asociaţi – Administraţia Naţională Apele Române, Direcţia Apelor Someş-Tisa, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Primăria comunei Vetiş şi Primăria Comunei Csenger din Ungaria.

Potrivit primarului Iuliu Ilyes, proiectul îşi propune construirea unei piste de biciclişti de 40 km între Satu Mare şi Fehérgyarmat. Din lungimea totală a pistei, 18 km vor fi pe partea română, iar 22 km pe partea maghiară, astfel: pe malul stâng – 16,8 km, din care 8,27 km de la limita estică până la limita vestică a teritoriului administrativ al municipiului Satu Mare, iar 8,53 km pe teritoriul administrativ al comunei Vetiş, până la frontiera cu Ungaria. Totodată, din economiile rezultate din proiect, este prevăzută amenajarea pe malul drept al râului Someş a 1,2 km între km 12+ 500 (Pod Golescu) şi 13+700 (Staţia de epurare a muncipiului Satu Mare).

“Pentru partea română, finalizarea lucrărilor este prevăzută peste 12 luni, iar inaugurarea acesteia va coincide, probabil, cu aderarea României la spațiul Schengen, conform declarațiilor actuale ale oficialilor. Partea maghiară se află încă în faza de elaborare a documentațiilor” – a afirmat primarul.

Un Comentariu la "Cu bicicleta pe dig, până-n Ungaria"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.