Pe urmele incaşilor cu Ştefan Vida

Inginerul Ştefan Vida ne invită într-o călătorie fascinantă în patria incaşilor prin intermediul fotografiilor expuse la Muzeul Judeţean Satu Mare. Intitulată sugestiv “Pe urmele incaşilor”, expoziţia ne introduce în meandrele unei civilizaţii ce a apus cu secole în urmă. Expoziţia a fost vernisată astăzi, 14 iulie, de la ora 16.00.

După ce anul trecut a expus clişeele făcute în Chile, de această dată Ştefan Vida vine în faţa sătmărenilor cu fotografii inedite surprinse în cursul unei vacanţe de două săptămâni în sudul Republicii Peru. “Am lucrat doi ani de zile în Chile iar anul trecut, în timpul concediului am făcut o scurtă călătorie în Peru. Am rămas fascinat de locurile pe care le-am vizitat. Peru este o ţară cu o cultură spectaculoasă. Am vizitat Machu Pichu, Cuzco care era capitala incaşilor, liniile de la Nazca, oraşe precum Arequipa sau Huancayo. Sunt foarte multe de povestit. Trebuie spus că liniile de la Nazca, a căror origine este atât de mult comentată de specialiştii în cultura şi civilizaţia precolumbiană, suferă extrem de mult din cauza schimbărilor climatice. Se observă o degradare pronunţată a acestor opere de artă care reprezintă figuri de animale ce depăşesc uneori şi 200 m în lungime”, a declarat inginerul Vida.

Data vernisajului nu a fost aleasă la întâmplare. “În 2011 se împlinesc 100 de ani de la redescoperirea vechiului oraş incaş, Machu Picchu, de către arheologul Hiram Bingham. Machu Picchu era considerat loc sacru de către incaşi. De altfel, numele oraşului înseamnă vechiul pisc în limba quechua. Un alt argument important pentru care am ales luna iulie pentru vernisarea acestei expoziţii este şi faptul că pe 28 iulie se aniversează 190 de ani de la câştigarea independenţei Republicii Peru”, a precizat Ştefan Vida. Expoziţia este organizată de Consiliul Judeţean (CJ) în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.