Operațiunea râuri curate


26 de localități din județul Satu Mare au fost incluse într-un proiect de cooperare transfrontalieră privind eliminarea depozitelor ilegale de deșeuri identificate pe albiile și malurile râurilor. Denumit “Operațiunea râuri curate”, proiectul a fost inițiat în parteneriat de Asociația “Eurocaritas” din Ungaria, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Zona Metropolitană Oradea și Societatea Carpatină Ardeleană din judeţul Bihor. Bugetul total al proiectului este de 840.583 euro, iar prezentarea acestuia a fost făcută marți, 12 iulie, la Satu Mare, de către Adrian Foghiș, directorul ADI Zona Metropolitană Oradea, în prezența președintelui, respectiv vicepreședintelui Consiliului Județean – Csehi Arpad și Mircea Govor, fiind prezenți de asemenea, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului (APM) și Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), precum și primarii unora dintre localități.

Potrivit celor declarate de directorul Adrian Foghiș, proiectul se va derula pe o perioadă de 18 luni și are drept obiectiv eliminarea depozitelor ilegale de deșeuri de pe malurile râurilor Tur, Crasna, Someș, Barcău și Crișul Repede, care traversează în total 83 de localități, din care 26 sunt în județul Satu Mare. Este vorba despre Boinești, Bixad, Turulung, Adrian, Călinești Oaș, Vama și Negrești Oaș – de pe râul Tur, Oar, Vetiș, Decebal, Satu Mare, Cucu, Eteni, Berindan, Mărtinești, Odoreu și Pomi – de pe râul Someș, respectiv Berveni, Căpleni, Crișeni, Țeghea, Craidorolț, Acâș, Culciu, Apateu și Cărășeu – de pe râul Crasna. În cel mult două săptămâni va fi elaborat caietul de sarcini pentru organizarea licitațiilor privind achiziționarea containerelor și desemnarea operatorului care va efectua transportul deșeurilor, containerele urmând a fi amplasate în locurile ce urmează a fi stabilite împreună cu administrațiile locale ale fiecăreia dintre cele 83 de localități, respectiv ale celor 26 din județul Satu Mare. Cu mențiunea că, după încheierea proiectului, administrațiile, care vor prelua containerele, vor trebui să se preocupe în continuare de colectarea deșeurilor de pe malurile râurilor.

Expunerea directorului Adrian Foghiș a întâmpinat comentarii atât din partea conducerilor Consiliului Județean și Agenției pentru Protecția Mediului și au vizat omiterea unei consultări prealabile în privința locurilor unde vor fi amplasate containerele. Însă, Adrian Foghiș a susținut că există preacorduri de parteneriat semnate la începutul anului trecut. Cu mențiunea că, dacă va fi necesar va fi reluată latura de colaborare instituțională.

La rândul său, președintele Csehi Arpad, a menționat că implementarea proiectului necesită unele corecții, fiind necesară, de asemenea, o bună colaborare între inițiatorii proiectului, administrațiile locale și reprezentanții APM, respectiv SGA.

Pe parcursul derulării proiectului “Operațiunea râuri curate” vor fi efectuate 100 de teste de laborator privind calitatea apei și vor fi organizate campanii de conștientizare publică în privința protecției mediului și menținerii salubrității malurilor cursurilor de apă transfrontaliere, prin intermediul unor materiale informative.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.