Tabără: firmele de consultanță, Ministerul Agriculturii și APDRP trebuie să fie slugile beneficiarilor!


Piața cerealelor și a produselor agricole trebuie să fie una transparentă, în caz contrar se produc distorsiuni nedorite, centrul regional al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) Satu Mare nu are o activitate mulțumitoare, firmele de consultanță, APDRP și Ministerul Agriculturii trebuie să fie slugile beneficiarilor și, în zona Halmeului este absolut necesară înființarea de depozite frigorifice, în caz contrar producătorii de căpșuni vor reuși, inutil, doar să le producă, nu și să le valorifice, în lipsa unei piețe care să funcționeze în ritm continuu. Acestea au fost câteva dintre aspectele la care s-a referit ministrul Agriculturii – Valeriu Tabără, prezent la Satu Mare sâmbătă, 9 iulie.

De la ora 10:00, în sala mare de ședințe a Palatului Administrativ, avându-i alături pe prefectul Radu Giurcă, subprefectul Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean – Csehi Arpad și directorul APDRP Satu Mare – Mihai Seucea, ministrul Tabără s-a întâlnit cu primari de comune, producători și fermieri din județul nostru.

Într-un discurs al cărui conținut a suferit contorsiuni repetate din cauza lipsei de coerență și a iuțelii cu care au fost schimbate temele abordate, ministrul Tabără a reușit totuși să se refere cât de cât concret la cel puțin trei aspecte. Este vorba, mai întâi, despre lipsa de organizare a producătorilor de căpșuni din județul Satu Mare, care riscă să rămână cu producțiile nevalorificate deoarece nu au amenajat nici măcar un depozit frigorific, ceea ce nu permite păstrarea producției, respectiv asigurarea unei piețe cu ritm continuu. Apoi, ministrul Tabără s-a referit la necesitatea existenței unei piețe transparente pentru cereale și produsele agricole, care să permită valorificarea directă a acestora, ceea ce pentru fermieri ar însemna acoperirea datoriilor acumulate.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii s-a arătat nemulțumit de activitatea APDRP Satu Mare, care, de circa doi ani a lăsat nerezolvate mai multe proiecte depuse pentru Măsura 3.22, și s-a exprimat ferm în favoarea unei legi a acreditării firmelor de consultanță, care, alături de APDRP și Ministerul Agriculturii, trebuie să fie slugile beneficiarilor.

3 Comentarii la "Tabără: firmele de consultanță, Ministerul Agriculturii și APDRP trebuie să fie slugile beneficiarilor!"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.