Magazinele Bisericeşti – “loc de refugiu” şi reîncărcare spirituală pentru sătmăreni

Poate criza economică, poate o mai mare nevoie de credinţă face ca în ultima perioadă tot mai mulţi sătmăreni să treacă pragul magazinelor bisericeşti. Unii caută cărţi legate vieţile sfinţilor, alţii doar o brăţară sau lănţişor pe care să le ofere drept cadou celor dragi. Şi, de ce să nu o spunem, mulţi zăbovesc preţ de câteva clipe între pereţii plini de cărţi, candele, icoane şi veşminte preoţeşti în speranţa de a găsi liniştea suflească la doar un pas de tumultul lumii de pe stradă.

“E adevărat că cei mai mulţi cumpără brăţări sau lănţişoare dar sunt şi cei care vin să cumpere icoane pe care să le ofere drept cadou. Vedeţi că preţurile nu sunt exagerate. De exemplu, o brăţară costă între 2 şi 5 lei. Un lănţişor asemenea. Desigur, icoanele costă ceva mai mult în funcţie de complexitea lucrăturii dar şi al mărimii acesteia. Astfel, veţi găsi icoane între 10 şi 450 de lei. Sunt şi oameni care nu cumpără nimic ci caută doar un colţişor mai liniştit. Eu le respect alegerea”, a declarat vânzătoarea uneia dintre magazinele bisericeşti din oraş.Cei mai mulţi se gândesc să cumpere vreun obiect sau carte doar în apropierea sărbătorilor. Dacă Acatistele se cumpără cu o frecvenţă zilnică, alte cărţi “de citit”, cum spune vânzătoarea, se cumpără în general iarna. “Atunci când oamenii au mai mult timp pentru lectură”, a precizat femeia.

Cărţi, icoane şi veşminte preoţeşti

Spicuind câteva din titlurile lucrărilor expuse pe rafturile micului magazin găsim cărţi precum “Sfânta Lumină”, de Haralambie Skarlakidis, “Învăţătură de Credinţă Creştină Ortodoxă”, “Tradiţia Creştină” de Jaroslav Pelikan sau “Papalitatea eretică” carte semnată de Vladimir Guétte. Deoarece vorbim depre un Magazin Bisericesc Ortodox, prevalează lucrări născute din pana părinţilor ortodocşi dar şi al teologilor şi teoreticienilor care au studiat vreme îndelungată ortodoxismul.
Frumos ordonate, veşmintele preoţeşti atrag atenţia prin frumuseţea lucrăturii dar şi prin aspectul magnific. “Veşmintele, împreună cu obiectele bisericeşti şi praporii se cumpără în special înainte de sărbători. Avem veşminte cu preţuri cuprinse între 450 şi 750 lei”, vine cu precizări vânzătoarea. Toate insuflă o linişte sufletească greu de imaginat în momentul în care suntem acaparaţi de tumultul străzii.

“Dao Psi” – locul de confluenţă a credinţelor

Magazine specializate pe obiecte şi cărţi spirituale sunt şi în alte locuri din Sătmar. “Dao Psi”, spre exemplu, este unul dintre locurile în care, în mod ciudat (dacă luăm în calcul politicile mondiale şi conflictele religioase mult mai dese de pe mapamond) se îmbină într-un mod miraculos credinţa islamică cu creştinismul şi cu filosofiile budiste, cu taoismul şi cu orientările mai puţin acceptate în lumea rigidă a creştinismului cum ar fi lucrări despre viaţa necunoscută a lui Isus Hristos sau “Evanghelia eseniană”, neacceptată de canoanele bisericeşti. Cu toate acestea, vânzătoarea magazinului spune că sătmărenii se interesează de aceste lucrări. “Chiar dacă posibilităţile financiare sunt mai reduse decât în urmă cu câţiva ani, sătmărenii vin, întreabă, unii cumpără, alţii mă roagă să le pun deoparte o carte sau două pentru ziua în care vor lua salariul. Problemele spirituale i-a interesat şi continuă să-i interseze pe oameni”. Cei interesaţi aici pot găsi şi un serviciu mai puţin popular în oraşul de pe Someş. Este vorba despre “citirea aurei”. Cei care doresc pot apela la acest serviciu contra sumei de 20 de lei.

Librărie şi bibliotecă sub acelaşi acoperiş

Un alt magazin, aparţinând unui cult neoprotestant, încearcă să îmbine serviciile de librărie cu cele de bibliotecă. Acesta găseşte la cap Pod Golescu, în imediata vecinătate a Pieţei de alimente nr. 1 din Satu Mare. Magazinul aparţine Adventiştilor de Ziua a Şaptea (AZŞ). “Noi ne-am gândit şi la cei care nu au posibilitatea să cumpere cărţi. Avem lucrări deosebite din domeniul spiritualităţii dar şi al alimentaţiei sănătoase. Cei care doresc pot să vină să împrumute cărţi fără a fi membru al bisericii noastre”, spune vânzătoarea.
Una peste alta, sătmărenii frecventează aceste magazine dacă nu pentru a cumpăra ceva, poate doar pentru a găsi un loc de linişte, un refugiu din calea problemelor care ne copleşesc zi de zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.