A crescut numărul furturilor din locuinţe

În primele cinci luni al anului în curs, în judeţul Satu Mare au fost înregistrate 189 de furturi din locuinţe comparativ cu prima jumătate a anului trecut când numărul acestor infracţiuni a fost de 163. Potrivit subinsp. Simona Săndulescu doar 40-50% din numărul infractorilor sunt prinşi de poliţişti.

În vederea prevenirii furturilor din locuinţe în perioada estivală, oamenii legii sătmăreni au lansat astăzi, 6 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul instituţiei proiectul “Vacanţă în siguranţă”. La întâlnirea cu presa au fost prezenţi inspectorul-şef adjunct al IJP Satu Mare, Teofil Parasca, şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale, Sergiu Blaga, şeful Serviciului de Ordine Publică, cms. şef dr. Marius Mureşan, subinsp. Simona Săndulescu, insp. Ana Petric şi ofiţerul specialist sociolog Felicia Hrihorişan.

Zonele cu cel mai mare risc din judeţul Satu Mare o reprezintă oraşul, reşedinţă de judeţ şi municipiul Carei. Centrul Vechi, Centrul Nou, Cartierul Funcţionarilor, Micro 17, Carpaţi II, Micro 16, 14 Mai şi Bercu Roşu sunt cel mai mult “frecventate” de hoţi. “Prin acest proiect dorim să atragem atenţia cetăţenilor acestui judeţ că e nevoie să fim atenţi la cel de lângă noi, la vecinul nostru, că cine ştie, poate la un moment dat noi vom ajunge victime. Numai împreună putem să descurajăm infractorii. Unii dintre hoţi se angajează ca muncitori necalificaţi în construcţii, iar după ce lucrează o perioadă de timp dispar împreună cu bunuri aflate la faţa locului. Oamenii în vârstă şi persoanele singure constituie o altă ţintă a hoţilor”, a declarat Teofil Parasca.

Poliţiştii acţionează pentru prevenirea furturilor din locuinţe

Oamenii legii sătmăreni atrag atenţia locuitorilor din judeţul nostru asupra riscului crescut al furturilor în perioada estivală. Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciul de Ordine Publică, în parteneriat cu structurile Poliţiei Locale, iniţiază proiectul “Vacanţă în siguranţă” pentru prevenirea furturilor din locuinţe în perioada estivală. Scopul proiectului este diminuarea numărului infracţiunilor de furt din locuinţe, favorizate de absenţa proprietarilor de la domiciliu, în perioada concediilor şi a vacanţei de vară.
În perioada de desfăşurare a proiectului, până în data de 15 septembrie, poliţiştii de prevenire şi de proximitate, sprijiniţi de poliţiştii locali şi copiii voluntari, vor desfăşura o serie de acţiuni în oraşele din judeţ, pentru a preveni pe cât posibil a unor evenimente nedorite.

Hoţii de la oraş îşi urmăresc uneori săptămâni la rând victimele

Potrivit sociologului Felicia Hrihorişan, “începând cu luna mai se observă un trend crescător în ceea ce priveşte furturile atât în mediul rural cât şi în cel urban, cu o uşoară prevalenţă a infracţiunilor de acest gen la sate. Dar nici în mediul urban nu se observă o situaţie mai bună”. De vreme ce în mediul rural este vorba mai mult de furturi de subzistenţă, victimele fiind în special persoanele vârstnice, în mediul urban hoţii se axează pe bani, bijuterii, aparatură electronică de valoare crescută şi materiale de construcţii. Potrivit experienţei oamenilor legii, hoţii de la oraş urmăresc casele frumoase a unor oameni aparţinând unei anumite categorii sociale cum ar fi: avocaţi, medici, oameni de afaceri. “Victimele sunt în general familiile având o anumită situaţie socio-profesională. Hoţii caută în general apartamente cu geamuri termopan, o uşă mai frumoasă considerând că în interiorul unor asemenea apartamente ar putea găsi obiecte de valoare şi bani”, a precizat sociologul.

Care este profilul hoţilor?

Pentru a uşura identificarea hoţilor oamenii legii au alcătuit şi profilul unor astfel de infractori. “În 90% din cazuri este vorba despre bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 16 şi 45 de ani, cu constituţie astenică, slab şcolarizaţi, fără ocupaţie şi în majoritatea cazurilor cu antecedente penale”, a declarat sociologul. Potrivit interlocutoarei se poate vorbi despre hoţii amatori care se mulţumesc cu ceea ce găsesc dar sunt şi hoţi profesionişti care acţionează în grupuri organizate, culeg informaţii despre viitoarele victime şi îi urmăresc uneori chiar săptămâni la rând. Dar este şi categoria de hoţi care acţionează după un anumit scenariu care se prezintă ca fiind reprezentanţii unor firme sau instituţii şi astfel reuşesc să ajungă în locuinţele victimelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.