Biblioteca Județeană din nou acasă


După aproape 19 ani de conflicte, generate de spațiul ocupat de Biblioteca Județeană, Federalcoop – deținătorul imobilului în care își are sediul biblioteca – și Consiliul Județean – în subordinea căruia se află instituția de cultură, au căzut la pace. Astfel că, în ședința extraordinară de marți, 5 iulie, consilierii județeni sătmăreni au votat proiectul de hotărâre referitor la aprobarea încheierii unui acord cu Federalcoop în vederea stingerii, prin mediere, a litigiului ce formează obiectul unui dosar aflat pe rolul Tribunalului Satu Mare. Comisia de negociere din cadrul Consiliului Județean a fost reprezentată cu succes de consiliera Eva Mărginean, care a fost lăudată, pe bună dreptate, de șefii instituției. Pe de altă parte, ședința de marți n-a fost lipsită de momente penibile, ai căror protagoniști au fost consilierii PDL Ioan Nistor și Beniamin Chira. Primul, paralel cu tot ce presupune rolul și atribuțiile Consiliului Județean, a demonstrat că îi este străină și noțiunea de Bibliotecă Județeană. Cel de-al doilea, la fel de paralel cu ceea ce înseamnă o bibliotecă în general, a părăsit ședința după circa 15 minute, anunțând că tipul lui a expirat.

Un conflict cu vechime

Vechi de aproape 19 ani, conflictul dintre Federalcoop – Societate Cooperativă de gradul II, și Consiliul Județean Satu Mare a fost generat de spațiul ocupat de Biblioteca Județeană în imobilul Federalcoopului. Între altele, unele dintre consecințele negative ale conflictului au fost închiderea, cu patru ani în urmă, a sălii de lectură, precum și insuficiența spațiului destinat administrației bibliotecii. După procese peste procese, în cele din urmă Federalcoop a obținut o sentință judecătorească definitivă, în baza căreia Consiliul Județean era obligat să achite retroactiv chiria pentru spațiul ocupat de Biblioteca Județeană. Însă, negocierea prin mediere a fost calea care a salvat Consiliul Județean atât de plata retroactivă a chiriei pentru toți cei 19 ani, cât și de achitarea cheltuielilor de judecată și a taxei de timbru, în sumă de 30.000 lei.

Chirie retroactivă pe șase ani

Potrivit consilierei Eva Mărginean, în urma negocierii prin mediere, din cursul zilei de luni, 4 iulie, au fost stabilite aspectele stingerii litigiului și încheierii unui acord între Federalcoop și Consiliul Județean. Astfel, Consiliul Județean va achita către Federalcoop doar contravaloarea chiriei retroactive pentru ultimii șase ani, în valoare de 622.825 euro, sumă ce va fi plătită în două tranșe. De asemenea, Federalcoop a fost de acord să reducă de la 15 euromp la 11,5 euromp, cu TVA inclus, chiria ce va fi achitată, începând cu 1 august – timp de trei ani, cu posibilitatea de prelungire a duratei, de Consiliul Județean pentru spațiul ocupat de Biblioteca Județeană. Totodată, în urma negocierii de luni, Federalcoop a fost de acord să ofere Bibliotecii Județene și un spațiu în suprafață de 80 mp unde va fi amenajată o ludotecă – sală de lectură destinată copiilor.

Sala de lectură se redeschide la 1 august

Referindu-se la avantajele ce derivă din stingerea litigiului dintre Federalcoop și Consiliul Județean, Mircea Ardelean, directorul Bibliotecii Județene, a menționat pe primul loc redeschiderea sălii de lectură, începând cu 1 august, apoi deschiderea unei săli de lectură pentru copii, implementarea proiectului privind instalarea echipamentelor pentru biblionet, în valoare de circa 200.000 euro, câștigat de Biblioteca Județeană, precum și obținerea de spații în cadrul imobilului pentru birourile administrative, care de câțiva ani au funcționat în vecinătate, sediul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.