Beatificarea episcopului Ioan Schelffler


Mii de credincioși din România, Ungaria, Ucraina, Austria, Germania, Serbia, Slovacia și Italia au participat duminică, 3 iulie, la Satu Mare, la ceremonia de beatificare a episcopului romano-catolic Ioan Schelffler.

Născut în anul 1887 în localitatea Cămin, episcopul martir Ioan Scheffler a studiat la Colegiul Catolic din Satu Mare, la Universitatea Pázmány Péter din Budapesta, iar după hirotonirea sa, în Roma, la Universitatea Gregoriană, a devenit doctor în drept canonic.

În anul 1942 a devenit episcop al diecezei de Satu Mare. A planificat înfiinţarea de seminarii liceale pe tot cuprinsul diecezei: la Satu Mare, Carei şi Ujgorod. În anul 1950, când s-a opus intenţiei autorităţilor comuniste care doreau să despartă Biserica Catolică din România de Papa de la Roma, a fost dus la un domiciliu forţat, apoi arestat. A murit în închisoarea de la Jilava la 6 decembrie 1952. A fost îngropat într-un mormânt nemarcat, dar locul exact a fost consemnat doar de preotul ortodox al închisorii, care l-a călăuzit în toamna anului 1965 pe părintele Ferenc Galambos (pe atunci capelan) şi l-a ajutat la exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale episcopului. Acestea au fost aduse în secret la Satu Mare, fiind aşezate apoi în cripta Catedralei Romano-Catolice.

Ceremonia de beatificare, care a avut loc la Catedrala Romano-Catolică, a început la ora 10:00 și a fost urmată de sfânta liturghie, oficiată de Eminenţa Sa – cardinalul Erdo Peter. În cadrul ceremoniei, viaţa martirului a fost prezentată de călugărul salezian P. Szoke Janos, postulatorul în cazul procesului de beatificare, iar Angelo Amato – prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, a citit scrisoarea Papei Benedict al XVI-lea. Ulterior a fost dezvelit portretul episcopului, care, începând de duminică este numit Fericitul Ioan Scheffler.

Cu prilejul evenimentului de duminică, la Satu Mare au fost prezenți peste 35 de episcopi, mai mult de 150 de preoți greco-catolici, preoți greco-catolici și ortodocși din Satu Mare, precum și câteva mii de credincioși din dieceza sătmăreană, din fiecare dieceză romano şi greco-catolică din România, precum şi din dieceze catolice din Ungaria, Ucraina, Austria, Germania, Serbia, Slovacia și Italia. Între participanți s-au aflat, între alții, un grup alcătuit din circa 100 de credincioși din Huta-Certeze, precum și două grupuri de credincioși – unul din Cămin, localitatea natală a episcopului, și unul din Baia Mare, care au venit pe jos la Satu Mare.
Oficialităților sătmărene prezente – subprefectul Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean – Csehi Arpad, primarul Iuliu Ilyes și viceprimarul Kereskenyi Gabor, li s-au alăturat politicieni locali, precum și personalități politice centrale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.