Acad. dr. Virgil Enătescu şi-a lansat astăzi cărţile la Muzeul Judeţean Satu Mare

Sala de conferinţe a Muzeului Judeţean Satu Mare a găzduit astăzi, 1 iulie, un eveniment cultural de excepţie. Este vorba despre lansarea celor două volume de proză, “Oglindiri subiective” respectiv “Cascada Amintirilor”, semnate de medicul şi omul de cultură acad. dr. Virgil Enătescu.

Pe lângă cărţile de specialitate scrise de-a lungul anilor, Virgil Enătescu şi-a încercat pana şi în literatură creând cu o simplitate de invidiat povestiri şi eseuri pline de învăţăminte. Evenimentul cultural de astăzi a avut menirea de a aduce în faţa cititorilor a ultimelor două volume de proză semnate de medicul sătmărean. Cele două cărţi au apărut în colecţia “Literatura Medicilor” creată din iniţiativa directorului Editurii “Dacia XXI”, Ioan Vădan. “De la începutul debutului meu editorial am rămas fidel acestei edituri. Pentru mine Editura Dacia a fost şi va rămâne una dintre cele mai importante edituri din ţară şi din Ardeal”, a declarat acad. dr. Virgil Enătescu.
Despre carte şi autor, au vorbit vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare Adrian Ştef, Ioan Vădan, directorul Centrului de Creaţie Satu Mare, Felician Pop, jurnalistul Ovidiu Suciu şi scriitorul Radu Ulmeanu.
“Nu sunt cărţi comode şi nici de vacanţă. Când le-a scris, domnul Enătescu şi-a biciuit propria conştiinţă, aşezându-se într-o oglindă Borgesiană, descriind poporul din care face parte cu o luciditate tulburătoare. Amintirile vin ca un tumult ce inundă prezentul îndemnându-ne la meditaţie. Dr. Enătescu face apel la memorie. Atât la memoria individuală cât şi la cea colectivă. Textele cuprinse în cele două volume pot fi considerate tot atât de bine povestiri, eseuri sau texte de antropologie culturală. Dar fiecare scriere vine să ne înveţe câte ceva autorul realizând o radiografie a lumii în care trăim”, a precizat în luarea de cuvânt Felician Pop.

Potrivit jurnalistului Ovidiu Suciu, “dr. Virgil Enătesc a transpus în cărţile sale vasta sa experienţă de viaţă acumulată din perspectiva anilor pe care le-a trăit dar şi adunate în urma călătoriilor în ţară şi străinătate de unde a adunat şi a tezaurizat tot ceea ce a văzut şi experimentat. Aceste cărţi sunt un fel de caleidoscop. Sunt nişte cărţi de căpătâi pentru cititori”.

“Nu suntem cu nimic mai inferiori sau mai proşti decât străinii”

Despre realităţile în care s-au născut ideile trascrise apoi pe hârtie a vorbit scriitorul, făcând o analiză pertinentă dar în acelaşi timp realistă a societăţii româneşti. “Nu suntem cu nimic mai inferiori sau mai proşti decât străinii. Însă nouă ne lipseşte o calitate. Nu ne ştim preţui valorile. În cele două volume vorbesc despre valorile noastre culturale făcând o analiză a societăţii în care trăim. Nu ştiu dacă într-adevăr cele două volume sunt cărţi de căpătâi aşa cum a precizat Suciu. Dar un lucru trebuie înţeles. Dacă nu ne preţuim valorile şi nu le aşezăm acolo unde merită să fie, vom avea extrem de mult de pierdut. După o viaţă întreagă de profesie, având ca scop vindecarea individului şi alinarea suferinţei umane, am simţit nevoia să intervin la o altă scară, la un alt nivel pentru sănătatea societăţii. Majoritatea suferinţelor noastre se datorează unor tare sociale, care au generat abrutizarea unei mari părţi din populaţie”.

Potrivit directorului Editurii “Dacia XXI”, Colecţia “Literatura Medicilor” doreşte să impună nume ilustre de scriitori, clasici şi moderni, de la Vasile Voiculescu la Ion Vianu, de la nume consacrate definitiv în conştiinţa publică românească, până la debutanţi precum: C.D. Zeletin, Alexandru Lungu, Victor Săhleanu, Virgil Enătescu, Ioan Ieţcu, Constantin Bogdan, Corneliu Ionescu, Ion Hurjui, Rodica Jeican, Florea Marin, Crişan Mircioiu, Nicolae Neagu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.