Beatificarea episcopului Ioan Schelffler – eveniment cu peste 20.000 de participanți


Cel puțín 20.000 de persoane sunt așteptate la Satu Mare duminică, 3 iulie, în vederea participării la ceremonia de beatificare a episcopului romano-catolic Ioan Schelffler. Ceremonia va avea loc la Catedrala Romano-Catolică și va fi onorată de prezența a 35 de episcopi, circa 150 de preoţi catolici, episcopul reformat de Piatra Craiului, Csuri Istvan, episcopul unitarian Benczedi Ferenc şi fostul protopop ortodox de Satu Mare, Alexandru Tincu.

Ceremonia va începe la ora 10:00 și va fi urmată de sfânta liturghie, oficiată de Eminenţa Sa cardinalul Erdo Peter. În cadrul ceremoniei, Angelo Amato – prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor va citi scrisoarea Papei Benedict al XVI-lea, iar apoi va fi dezvelit portretul episcopului, care va fi numit ulterior Fericitul Ioan Scheffler. Totodată, viaţa martirului va fi prezentată de călugărul salezian P. Szoke Janos, postulatorul în cazul procesului de beatificare.

Participanții la acest eveniment vor fi credincioşi din dieceza sătmăreană, din fiecare dieceză romano şi greco-catolică din România, precum şi din dieceze catolice din Ungaria, Ucraina, Austria, Germania, Serbia, Slovacia și Italia. Între participanți se vor afla și două grupuri de credincioși – unul din Cămin, localitatea natală a episcopului, și unul din Baia Mare, care vor porni pe jos înspre Satu Mare în seara zile de 2 iulie.

Episcopul martir Ioan Scheffler s-a născut în 1887 la Cămin, într-o familie de jeleri (clăcaşi) cu zece copii. A studiat la Colegiul Catolic din Satu Mare, la Universitatea Pázmány Péter din Budapesta, iar după hirotonirea sa, în Roma, la Universitatea Gregoriană, a devenit doctor în drept canonic. În anul 1942 a devenit episcop al diecezei de Satu Mare. A planificat înfiinţarea de seminarii liceale pe tot cuprinsul diecezei: la Satu Mare, Carei şi Ujgorod. În anul 1950, când s-a opus intenţiei autorităţilor comuniste care doreau să despartă Biserica Catolică din România de Papa de la Roma, a fost dus la un domiciliu forţat, apoi arestat. A murit în închisoarea de la Jilava la 6 decembrie 1952. A fost îngropat într-un mormânt nemarcat, dar locul exact a fost consemnat doar de preotul ortodox al închisorii, care l-a călăuzit în toamna anului 1965 pe părintele Ferenc Galambos (pe atunci capelan) şi l-a ajutat la exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale episcopului. Acestea au fost aduse în secret la Satu Mare, fiind aşezate apoi în cripta Catedralei Romano-Catolice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.