Probleme cu duiumul la centrele private de îngrijire a vârstnicilor

Pâine, carne tocată, lactate şi condimente cu termenul de valabilitate depăşit, aparate de bucătărie neverificate metrologic şi suprafaţa spaţiilor de cazare neconforme legislaţiei în vigoare este ceea ce au găsit inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare la centrele de îngrijire a vârstnicilor din Supuru de Jos, Viile Satu Mare, Foieni şi Petreşti. Aceasta a fost principala temă a conferinţei de a presă de astăzi, 28 iunie, susţinută de şeful instituţiei, Valentin Breban.

În urma controalelor efectuate inspectorii au oprit temporar de la folosirea în vederea preparării mâncărurilor a 53 kg de alimente şi au retras definitiv 16 kg de produse constând în carne tocată, lactate şi condimente. “Am găsit pâine, produse lactate, carne tocată şi condimente expirate la centrele din Petreşti şi Supur. Mai mult decât atât, aparatele de măsură din dotarea bucătăriilor nu erau verificate metrologic, în conformitate cu prevederile legale. O altă neregulă, cred eu destul de gravă este şi perceperea la internare a unei garanţii de 1.500 lei fără a se specifica în contract condiţiile de restituire al acestei sume”, a declarat inspectorul-şef al CJPC Satu Mare, Valentin Breban.
Probleme cu duiumul şi la centrele din Viile Satu Mare şi Foieni care nu au acreditare potrivit legislaţiei în vigoare. De asemenea, nu se respectă nici suprafaţa minimă de cazare. “Potrivit legislaţiei în vigoare suprafaţa de cazare trebuie să fie de 16 mp pentru două persoane. Spre exemplu, la Supur sunt cazaţi în camere tip garsonieră, sub 16 mp, câte două persoane”, a precizat Valentin Breban.
Ca urmare a deficienţelor constatate s-au dat amenzi în cuantum total de 27.000 lei.

Probleme şi la pescăria din Adrian

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, inspectorul-şef al CJPC Satu Mare a vorbit şi despre reclamaţiile depuse de către un grup de pescari care deplâng modul de administrare al lacului de la Adrian. “Pescarii spun că au dat bani pentru ca lacul respectiv să fie populat cu peşti respectiv pentru întreţinerea locului. După o vreme însă şi-au dat seama că nu s-a întâmplat niciuna dintre aceste lucruri fapt pentru care au depus o reclamaţie la noi. Urmează ca în zilele următoare să vină cu chitanţele să vedem despre ce sumă este vorba”, a precizat Breban.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.