Fenomenul Ostrovului – un nou episod


După același scenariu și cu aceeași protagoniști, circul făcut de țiganii de pe strada Ostrovului săptămâna trecută pe platoul din Piața “25 Octombrie”, s-a repetat marți, 28 iunie.

Aproximativ 50 de locatari ai blocului CD2, debranșat la începutul acestei luni de la rețeaua de alimentare cu energie electrică din cauza riscului permanent de electrocutare determinat de instalațiile improvizate din locuințe, au venit din nou marți să-și strige în gura mare nemulțumirile și să amenințe că se vor instala cu cățel și purcel pe platoul din fața Palatului Administrativ până când imobilul va fi rebranșat. Ca să fie cât mai convingători, unii dintre ei și-au scos la înaintare puradeii murdari din cap până în picioare, deși – cel puțin deocamdată – apa le este furnizată în continuare, și nici cu alte ocazii cei mici nu sunt mai curați. Aproximativ o jumătate de oră mai târziu, încolonați ca școlarii și mânați de la spate de jandarmi, romii au părăsit bombănind platoul, nu înainte de-a amenința cu sârg că urcă în tren cu toții și nu se opresc până la București, pentru a discuta cu șefii cei mari.

Blocul CD2 de pe strada Ostrovului, prevăzut cu 99 spații de locuit, a fost debranșat de la rețeaua de alimentare cu energie electrică în data de 2 iunie. Măsura a fost luată pentru a se preîntâmpina accidentele nedorite care ar putea surveni în orice moment din cauza improvizațiilor făcute în interior de către locatari. Cu toate că au fost avertizați asupra luării acestei măsuri la începutul lunii mai, când s-au trezit în fața faptului împlinit, romii au reacționat: la o săptămână după debranșare au venit cu mic cu mare în fața Palatului Administrativ, la fel cum au procedat și marți, 28 iunie, pentru a-și striga de-a valma nemulțumirile atât cu privire la faptul că nu au curent, cât și împotriva lui Burti – Horvath Ignacz, președintelui Partidei Romilor Satu Mare. Anunțat despre protestul romilor de pe Ostrovului, după ce a sosit în mijlocul acestora, Burti și Zorro – Laczko Adolf, unul dintre locatari – cu alaiul de ziariști după ei – s-au dus glonț înspre cabinetul primarului, dar au fost nevoiți să se întoarcă din drum după o scurtă discuție, la interfon, cu secretara edilului șef. Următorul popas a fost făcut în fața cabinetului prefectului, unde cei doi au stat de vorbă cu Sorin Oșan – referent pe probleme de romi, care le-a explicat că nici el n-a avut mai mult succes în privința unui dialog cu conducerea Primăriei.

În aceste condiții, Burti s-a deplasat din nou în mijlocul romilor de pe platou pentru a-i avertiza că dacă vor rămâne în fața Palatului Administrativ, așa cum au amenințat, riscă să fie amendați de jandarmi pentru organizarea de proteste neanunțate și neaprobate.

Mai bombănind, mai amenințând în dreapta și-n stânga, inclusiv pe jandarmi și pe ziariști, și oricum fără prea mult chef de-a rămâne în Piața “25 Octombrie”, în cele din urmă țiganii s-au încolonat frumos și au plecat înspre casă, după ce o parte dintre ei au decis să-l însoțească pe Burti la sediul Partidei Romilor pentru a întocmi împreună o cerere oficială către Primărie în vederea organizării de proteste.

Pe de altă parte, întrebat asupra felului în care va fi soluționată problema ținganilor din blocul de pe Ostrovului, primarul Iuliu Ilyes ne-a declarat că se are în vedere promisiunea locatarilor de a contribui financiar la efectuarea lucrărilor de reparații care se impun la rețeaua de electricitate, cu mențiunea că o astfel de lucrare nu poate fi efectuată de azi pe mâine.

Un Comentariu la "Fenomenul Ostrovului – un nou episod"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.