Ion Ghizdeanu: “Satu Mare își revine din criză, dar se află încă în covalescență!


Situația județului Satu Mare în contextul crizei economice a fost prezentată sâmbătă, 25 iunie, de Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul PDL.

“Deși în economia de ansamblu, județul Satu Mare a fost puternic afectat de criză, în prezent revenirea este în forță dar mult mai lentă decât a altor județe. Altfel spus, Satu Mare își revine, dar se află încă în covalescență” – a fost verdictul președintelui CNP.

Din datele prezentate de Ion Ghizdeanu rezultă că în anul 2009 scăderea economică a județului Satu Mare a fost de 7,6%, față de Sălaj – cu 13,5%, respectiv Cluj – care a înregistrast o creștere de 0,5%, și în condițiile în care, scăderea economică înregistrată la nivel național a fost de 7,3 procente. În anul 2010, s-a constatat o redresare economică a județului Satu Mare, scăderea înregistrată fiind de 1,1%, în timp ce la nivel național s-a înregistrat un minus de 1,1%. Pentru anul 2011, la nivel național este preconizată o creștere economică de 1,5 procente, la fel ca și cea preconizată pentru regiunea de Nord-Vest. Prognoza mai arată că în județul Satu Mare este preconizată în acest an o creștere economică de 0,6%. În ceea ce privește prognoza economică a județului Satu Mare pe termen scurt, respectiv pentru perioada 2013-2014, președintele CNP a meníonat o creștere economică între 4,2-4,3 procente. Totodată, referindu-se la puterea de cumpărare a sătmărenilor, Ion Ghizdeanu a arătat că în anul 2009, s-au înregistrat 3.780 eurocap de locuitor, în 2010 – 3.940, iar în acest an – 4.160. Cu alte cuvinte, puterea de cumpărare a sătmărenilor a crescut în ultimii doi ani, cu toate că câștigurile salariale în județul Satu Mare sunt mici față de alte județe din țară.

Pe de altă parte, Ion Ghizdeanu a menționat că în continuare Satu Mare rămâne unul dintre județele din țară cu cea mai mică rată a șomajului. Astfel, dacă în anul 2008 era consemnată o rată a șomajului de de 3 procente, iar în anul 2009 s-a dublat brusc, la 6,5%, în anul 2010 a fost de 6%, iar în acest an de 4,7%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.