„Căminul de Argint” – acasă pentru bolnavii de Alzheimer


„Căminul de Argint” din localitatea Viile Satu Mare, un centru rezidențial pentru persoanele vârstnice suferinde de Alzheimer, a fost inaugurat joi, 23 iunie în prezența ambasadoarei Olandei la București, Tanya van Gool. Centrul, care poate găzdui în regim permanent 14 persoane, a fost realizat cu fondurile alocate de Ministerul Afacerilor de Externe al Olandei în cadrul proiectului „Împreună pentru vârstnici, împreună pentru îngrijirea domiciliu” derulat de Fundația „Casa Sătmăreană” din Satu Mare în colaborare cu Fundația „Sutphene” din oraşul înfrăţit Zutphen din Olanda. Alături de oficialitățile sătmărene din partea Instituției Prefectului și Primăriei, și mai mulți directori de instituții deconcentrate, la inaugurare au luat parte și reprezentanții Fundației „Sutphene” din Olanda, respectiv președintele acesteia – Bonnes Venema, cel care, în urmă cu trei ani a inițiat împreună cu Fundația „Casa Sătmăreană” proiectul concretizat prin realizarea „Căminului de Argint”.

Derularea proiectului, a cărui valoare totală este de 550.000 euro, a început la 1 august 2008 și are ca termen de finalizare 1 august 2011. În inițerea, derularea și finalizarea proiectului, prin realizarea „Căminului de Argint” pentru suferinzii de Alzheimer, un rol esențial a avut prietenia, seriozitatea și afecțiunea pe care le are față de Satu Mare, Bonnes Venema – președintele Fundației”Sutphene” din orașul înfrățit olandez Zutpfen, așa cum a subliniat și Viorel Solschi, fost viceprimar al municipiului Satu Mare în urmă cu trei ani.

Înainte de tăierea panglicii inaugurale, participanții la eveniment au urmărit o proiecție video despre ce înseamnă căminul rezidențial din Viile Satu Mare pentru suferinzii de Alzheimer care sunt deja găzduiți aici. Apoi, după discursurile oficiale, al căror ton a fost dat cu modestie de ambasadoarea Olandei la București, Tanya van Gool, panglica a fost tăiată de înaltul oficial olandez, Bonnes Venema – președintele Fundației „Sutphene” și Daniel David – primarul comunei Viile Satu Mare, cel care a pus la dispoziție imobilul care a fost reabilitat în scopul înființării centrului.

A fost vizitat apoi centrul rezidențial, care dispune de șapte camere, fiecare cu câte două paturi și grup sanitar propriu, o bucătărie, o sală de mese și una pentru activități, precum și de dependințe.
În prezent, „Căminul de Argint” găzduiește 12 persoane, iar solictările deja formulate pentru ocuparea unui loc depășesc binișor numărul locurilor disponibile. În aceste condiții, soluția care va fi adoptată, cel mai târziu la începutul lunii iulie, va consta în înființarea în cadrul „Căminului de Argint” a unui centru de zi, afirmă managerul de proiect Mihaela Pop.

Evenimentul de joi de la Viile Satu Mare a avut și multe surprize. Iar acestea au venit atât din partea Fundației „Sutphene” din Olanda – care a oferit 10.000 euro Fundației „Casa Sătmăreană”, cât și din partea reprezentanților cluburilor „Rotary” din Statele Unite ale Americii, Germania, Anglia, Olanda și Satu Mare – care au oferit 42.259 dolari pentru achiziționarea de mobilier. De asemenea, Electrolux Satu Mare a utilat complet bucătăria centrului rezidențial cu aparatură electrocasnică în valoare de peste 4.600 lei.

2 Comentarii la "„Căminul de Argint” – acasă pentru bolnavii de Alzheimer"

  1. newgeneration   23 iunie 2011 at 7:50 pm

    felicitari domnului primar David. Omul acesta chiar face o treaba extraordinara in VIIle Satu Mare. Chiar am trecut zilele trecute prin Vii si am remarcat aspectul ingrijit al comunei. Ar fi foarte bine daca ar fi peste tot asa.

    Răspunde
  2. Nicoletta Mansfeld   17 iunie 2012 at 10:55 pm

    am dori o oferta pentru o doamna in varsta de 75 ani din germania care are de 6 ani boala dementei. va rugam frumos sa ne trimiteti in scris un nr de telefon pentru a putea lua legatura cu dumneavoastra. va multumim anticipat

    Răspunde

Scrie un comentariu