Pălincie tradițională la Muzeul în aer liber din Negrești Oaș


O pălincie autentică oșenească va deveni funcțională până la sfârșitul acestui an la Muzeul în aer liber din Negrești Oaș, alăturându-se astfel celorlalte obiective tradiționale, specifice zonei, care au folosit apa pentru funcționare.

Remus Vârnav, directorul Muzeului “Țării Oașului” din Negrești Oaș ne-a declarat că, în vederea aducerii pălinciei tradiționale în perimetrul Muzeului în aer liber, clădirea a fost donată de Primăria comunei Vama, iar instalațiile de către localnicul Cornel Mureșan. Reabilitarea clădirii a fost asigurată din fondurile obținute de Camera de Comerț și Industrie Satu Mare prin intermediul proiectului HURO/0801/016, cu titlul ” Prunele, ca și element de legătură în dezvoltarea turistică a regiunii Szatmar – Satu Mare ”, finanțat prin Programul de Cooperare Teritorială România – Ungaria 2007-2013, Axa prioritară 2 – Întărirea coeziunii sociale şi economice în regiunea de frontieră.

În cadrul proiectului este prevăzut ca partenerii de pe ambele părţi ale frontierei să înființeze câte un centru expoziţional interactiv, în România acesta fiind realizat în cadrul Muzeului în aer liber din Negreşti Oaş – și a constat în reabilitarea clădirii viitoarei pălincii tradiționale, în timp ce în Ungaria acesta există şi funcţionează deja în judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg.

Centrul expozițional, respectiv imobilul viitoarei pălincii tradiționale de la Muzeul în aer liber din Negrești Oaș va fi inaugurat joi, 23 iunie, ora 14:00, iar evenimentul va fi urmat de o masă tradițională cu produse specifice zonei.

Referindu-se la exponatele tradiționale existente în perimetrul Muzeului în aer liber din Negrești Oaș, care pe vremuri foloseau exclusiv apa pentru funcționare, directorul Remus Vârnav spune că este vorba despre două vâltori, o moară și o piuă pentru pănură, unele dintre acestea – cum ar fi vâltorile și moara – fiind folosite și în prezent de către localnici. Acestora li se vor alătura pălincia tradițională – care, pe lângă cele două cazane, urmează să fie completată cu sistemul de răcire, și o dăracă. Aceasta din urmă există deja, urmând doar să fie rezolvată problema clădirii în care va funcționa în cadrul Muzeului în aer liber.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.