Episcopul Scheffler János beatificat pe 3 iulie

Episcopia Romano-Catolică din Satu Mare se pregăteşte de sărbătoare. În data de 3 iulie va avea loc ceremonia de beatificare al episcopului sătmărean Scheffler János. La evenimentul care va avea loc la Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare sunt aşteptaţi peste 20.000 de persoane.

La slujba de beatificare sunt aşteptaţi credincioşi din diecezele romano şi greco-catolice din România dar şi din: Ungaria, Ucraina, Austria, Germania, Serbia, Slovacia şi Italia. Potrivit vicarului episcopal din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Satu Mare, pr. Dr. Hankovszky Ferenc, la ceremonia din 3 iulie vor fi prezenţi 35 de episcopi, aproximativ 150 de preoţi catolici, episcopul reformat de Piatra Craiului, Csüri István, episcopul unitarian Benczedi Ferenc şi fostul protopop ortodox de Satu Mare, Alexandru Tincu.

Va fi dezvelit portretul episcopului

Ceremonia de beatificare va începe la ora 10.00, după care va avea loc sfânta liturghie. În cadrul ceremoniei, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, Angelo Amato va da citire scrisorii Papei Benedict al XVI-lea. Tot cu această ocazie va fi dezvelit şi portretul episcopului Scheffler János, după care acesta va fi numit Fericitul Scheffler János.
În ziua ceremoniei va fi închisă circulaţia în Piaţa Libertăţii şi pe străzile Cuza Vodă, Ştefan cel Mare şi parţial pe B-dul I.C. Brătianu. De asemenea, vor fi amplasate zece puncte de distribuire al apei potabile, toalete ecologice şi vor fi montate două ecrane LED în părţile laterale ale altarului.

Scheffler János s-a născut în 1887 într-o familie de clăcaşi din Cămin. Şi-a început studiile la Colegiul catolic din Satu Mare după care s-a înscris la Universitatea Pázmány Péter din Budapesta iar după hirotonisire a urmat cursurile Universităţii Gregoriene din Roma. A devenit episcop al diecezei Satu Mare în 1942. În 1950 a fost arestat pentru că s-a opus ruperii Bisercii catolice din România de Papa de la Roma. A murit în închisoarea de la Jilava în 1952.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.