Colocviu de istorie la Muzeul de Artă Satu Mare

Specialişti din Slovacia, Germania, Cehia, Ungaria şi România participă astăzi, 17 iunie şi sâmbătă, 18 iunie la un colocviu de istorie organizat la Muzeul de Artă din Satu Mare. Evenimentul face parte din cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi are drept scop studierea unei civilizaţii străvechi care şi-a răspândit cultura în spaţiul central european.

Având ca temă “Începuturile mileniului I î.Hr. în Transilvania şi Câmpia Tisei. Cultura Gáva”, colocviul de la Satu Mare îşi propune discutarea unor probleme controversate în ceea ce priveşte apariţia, dezvoltarea şi apusul unei civilizaţii care a conturat o cultură specifică regiunii central europene, cultura Gáva. Obiectele descoperite de arheologi şi atribuite acestei culturi sunt săbii frumos decorate, bijuterii dar şi obiecte din fier prelucrate artistic.

“Este vorba despre o civilizaţie care a trăit la începutul primului mileniu î.Hr. Dacă ar fi să datăm cronologic existenţa culturii Gáva dezvoltată în acest spaţiu central european ar trebui să ne referim la intervalul 1.000-700 î.Hr. Primele descoperiri atribuite acestei culturi au fost găsite pe teritoriul Ungariei, în satul Gáva de lângă Nyiregyháza, pe la începutul anilor ’40. Este şi motivul pentru care această cultură a primit numele de cultura Gáva. Civilizaţia care a dezvoltat această cultură s-a întins din sud-estul Slovaciei, în Ungaria, nord-vestul Transilvaniei, Moldova de nord dar şi în Bucovina. Cum au dispărut? Cercetările arată că în urma invaziilor repetate al popoarelor stepelor cum ar fi sciţii sau, mai degrabă, cimerienii”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta.

Studii comune cu arheologii străini

Arheologii sătmăreni au descoperit la noi în judeţ câteva aşezări destul de întinse care aparţineau acestei culturi. “De exemplu, la Căuaş, este o aşezare de aproximativ 58 de ha. Desigur, nimeni nu are banii necesari pentru a studia asemenea întinderi. Astfel că, ne-am gândit la accesarea unor fonduri europene. Am avut studii comune cu slovenii dar şi cu germanii. În ultima vreme tot mai mulţi arheologi străini se interesează de cultura Gáva şi, mai ales de aşezările din nord-vestul Transilvaniei care aparţineau acestei civilizaţii”, a precizat Marta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.