Facturile de gaz au fost optimizate, nu umflate – explică E.ON Gaz


Noul format și conținutul facturilor de gaze emise consumatorilor, sunt explicate de E.On Energie România prin intermediul unui comunicat de presă.

În comunicat se arată că, din luna iunie a anului curent, E.ON Energie România a implementat un nou format al facturii de gaze naturale. Optimizarea modului de reprezentare a informaţiilor cuprinse în factura de gaze naturale are ca scop o mai bună înţelegere a sistemului actual de facturare, efectuat în baza consumului estimat sau transmis prin autocitire şi a citirii trimestriale a contorului.
Totodată, noul format al facturii de gaze naturale permite o identificare mai clară a consumului de gaze naturale facturat în primele două luni, în baza estimării sau autocitirii. Astfel, pe factura de regularizare, care se emite o dată la trei luni, va apărea totalul facturii ca diferenţă între consumul realizat efectiv şi consumurile estimate/consumurile rezultate din autocitire care au fost facturate. Sumele facturate în cele două luni anterioare vor fi evidenţiate pe factura de regularizare cu minus.

De asemenea, o altă optimizare a modului de reprezentare a datelor pe factura de gaze naturale se referă la indexul contorului de gaze naturale, menţionat în funcţie de tipul facturii: estimare, autocitire sau regularizare.

Ca tacâmul să fie complet, iar consumatorii să nu facă infarct pe bandă rulantă la primirea facturilor, în comunicat se menționează și că E.ON Energie România îşi exprimă încrederea că noul format optimizat al facturii de gaze naturale, care conţine o serie de elemente edificatoare, facilitează înţelegerea modului de facturare a consumului de gaze naturale.

Un Comentariu la "Facturile de gaz au fost optimizate, nu umflate – explică E.ON Gaz"

  1. mircea   15 martie 2012 at 2:45 am

    optimizate pe … si nici macar nu se factureaza LUNAR asa cum sunt obligati furnizorii de gaz: perioada de facturare luna 3,6,9,12 este de 90 zile, ori perioada de facturare pe facturile pe lunile 3,6,9,12 ar trebui sa fie intre 28-31 zile, nu 90 zile, asociindu-se de fapt cu factura de regularizare si in urma acestui mod de facturare se poate FURA, chiar cu sprijinul ANRE. EON Energie RomaniaSA Tg.Mures FURA la factura de regularizare, prin modul de calcul al ajutorului de caldura. EON nu calculeaza ajutorul de caldura aferent diferentei dintre citire EON-(factura 1+factura2), ci la un consum mult mai mic, rezultand astfel si un ajutor cu mult diminuat aferent lunii 3. Ex: autocitire luna1=25 mc, autocitire luna2=40mc, citire EON luna3=271-(25+40)=206mc. EON nu aplica ajutor de caldura aferenti celor 206mc, daca e sa luam in considerare consumul facturii de regularizare ca si consum al lunii 3 (sau lunii 6,9,12), ori in contractul cadru se specifica clar ca furnizorul are obligatia de a factura LUNAR consumul de gaz. EON face urmatorul calcul: 271:90zile(3 luni)=3mc/zi x nr zile de ajutor caldura (din cele 3luni)x1,26 ron) = 170 ron (in cazul meu). In concluzie, cei 206 mc sunt redistribuiti primelor 2 luni, rezultand urmatorul consum: luna 1=90mc, luna2=90mc, luna3=90mc, deci s-a aplicat ajutorul de caldura la doar cei 90mc. Ori in realitate consumurile sunt cu totul altele. La un ajutor lunar de 262 ron, factura trebuia sa fie pe 0.00, dar eu am de platit 111 ron. Ghiciti cat a furat EON=111 ron. Am facut reclamatie la OPC Sibiu si desi mi-au dat dreptate, mi-au trimis o solutie fara indicarea vreunui temei legal al solutionarii, specificand ca din cauza ca nu am contract direct cu EON, eu fiind chirias, nu ma pot ajuta, de parca chiriasii nu sunt cetateni ai acestei tari care au dreptul sa fie aparati. ce stiu sigur e ca voi face contract direct cu alt furnizor de gaz.

    Răspunde

Scrie un comentariu