Reorganizarea administrativ-teritorială a României presupune costuri de 2 miliarde de euro

Reorganizarea administrativ-teritorială a României, reducerea numărului de parlamentari dar şi problemele din sănătate au fost principalele teme dezbătute astăzi, 9 iunie, în cadrul conferinţei de presă organizată la sediul Partidului Social Democrat (PSD) Satu Mare.

La întâlnirea cu presa au fost prezenţi preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Satu Mare, senatorul Valer Marian şi preşedintele organizaţiei municipale a partidului, dr. Dorel Coica.”Potrivit proiectului propus de preşedintele Traian Băsesu şi de PD-L, judeţul Satu Mare ar urma să facă parte din aceaşi regiune cu judeţele Cluj-Napoca, Bistriţa Năsăud, Bihor, Maramureş şi Sălaj, cu reşedinţa cel mai probabil la Cluj. Reorganizarea administrativ-teritorială propusă presupune organizarea a opt judeţe mai mari. Potrivit principalului partid de guvernământ scopul acestei reorganizări ar fi creşterea absorbţiei de fonduri europene”, a declarat senatorul Valer Marian. Potrivit interlocutorului, costurile unei asemenea reorganizări s-ar ridica la aproximativ 2 miliarde de euro. “Pe lângă toate acestea fiecare cetăţean ar mai avea de scos din buzunare încă 600-800 de lei pentru a-şi reface documentele personale. Însă un asemenea proces de reorganizare presupune şi obţinerea avizelor necesare din partea Uniunii Europene (UE) dar şi o dezbatere publică. Chiar şi în cazul ultimei reorganizări administrativ-teritoriale care a avut loc în 1968 s-a organizat dezbateri publice în decursul a trei ani”, a precizat senatorul social-democrat.

UDMR “hop”-ul în calea proiectului de regionalizare a PD-L

Senatorul Valer Marian mai atrage atenţia că principalul partid de guvernământ va avea o problemă şi cu UDMR-ul, care a venit cu un proiect propriu de regionalizare care ar presupune 16 regiuni în loc de cele opt propuse de Băsescu şi PD-L.”Sâmbătă, 11 iunie, Uniunea Social-Liberală (USL) va organiza la Bucureşti o întâlnire cu consilierii locali, judeţeni, viceprimarii, primarii, vicepreşedinţii şi preşedinţii de Consilii Judeţene (CJ) din partea USL unde îşi va lansa propriul proiect de reorganizare administriv-teritorială a ţării. În opinia nostră graba principalului partid de guvernământ se explică prin miza politică. USL, în urma ultimelor sondaje de opinie realizate, ar obţine 30 de CJ, astfel că, PD-L îşi vede periclitată poziţia”, a declarat Valer Marian.

USL vine cu un proiect realist de reducere a numărului de parlamentari

În ceea ce priveşte reducerea numărului de parlamentari dar şi formarea unui Parlament unicameral, senatorul Valer Marian a declarat că “USL are o viziune mult mai realistă şi mai practică comparativ cu cea a partidelor de guvernământ. Astfel, noi propunem reducerea numărului de parlamentari prin creşterea normei de reprezentativitate. Potrivit propunerii noastre, dacă un deputat ar reprezenta 100.000 de cetăţeni iar un senator 200.000, numărul parlamentarilor s-ar reduce la 325. Este adevărat că propunerea PD-Lşi al lui Traian Băsescu este de 300 de parlamentari dar proiectul USL este mult mai realist. Astfel încât, am avea 109 senatori, cu 28 mai puţini decât în prezent şi 216 deputaţi, cu 119 mai puţini decât în prezent”, a precizat senatorul sătmărean. De asemenea, USL mai propune şi sancţionarea traseismului politic dar şi recunoşterea unui partid ca fiind un partid politic parlamentar în cazul în care obţine cel puţin zece mandate de deputaţi şi cinci mandate de senatori.

Criza din sănătate

Despre criza din sănătate ca urmare a nesemnării de către medicii de familie a contractelor cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) Satu Mare a vobit dr. Dorel Coica. “Nu vreau să vorbesc de rău Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Satu Mare deoarece suntem în relaţii bune cu această instituţie. Probleme sunt la nivel înalt. Ministerul Sănătăţii şi CNAS nu înţeleg anumite nemulţumiri ale medicilor de familie care nu pot decât să ducă la criză în sistemul sanitar. Am înţeles că următoarea întâlnire dintre medicii de familie şi Minister respectiv CNAS va avea loc marţi. Dacă nu se ajunge la o înţelegere s-ar putea ca de marţi, medicii de familie să perceapă taxe de consultaţie. Sper să nu se ajungă în această situaţie având în vedere greutăţile cu care se luptă populaţia”, a precizat dr. Coica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.