Atenție la bolile diareice!

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare atrage atenția populației asupra ușurinței cu care pot fi contractate bolile diareice și toxiinfecțiile alimentare în perioada verii dacă nu sunt respectate normele de igienă.

Potrivit comunicatului de presă al DSP, bolile acute infecţioase cu diaree pot fi cauzate de diferiţi agenţi infecţioşi (bacterii, virusuri, protozoare). Cu mențiunea că în colectivităţi, în special în colectivităţi de copii, pot izbucni chiar epidemii. Totodată, unele boli diareice pot prezenta chiar forme grave, cu deshidratare, la fel cum, există infecţii care pot debuta cu diaree, dar tabloul clinic se completează cu alte semne şi simptome, fiind vorbă de boli mai complexe (de ex. hepatitele acute virale). În consecință, sătmărenii trebuie să se adreseze medicului, mai ales dacă simptomele sunt semnalate în cazul copiilor. pacientul este un copil.

Pentru prevenirea bolilor diareice sunt necesare evitarea consumului de apă din surse care nu sunt special destinate pentru consum, măsuri de împiedicare a transmiterii agenţilor infecţioşi prin ferirea alimentelor de accesul muştelor, măsuri ce ţin de igiena alimentară, inclusiv păstrarea alimentelor în frigider şi refierberea înainte de consum a acelor mâncăruri care au fost gătite cu o zi înainte, spălarea cu acurateţe a legumelor, fructelor, spălarea mâinilor. Copiii de mici trebuie învăţaţi să se spele bine pe mâini după folosirea toaletei, după ce au umblat cu pământ sau cu animale, înainte de mâncare, etc.

Epidemiologul Lidia Tămaș din cadrul DSP Satu Mare menționează că atenționările referitoare la bolile diareice nu au nicio legătură cu afecțiunile de bacteria e-coli în unele țări ale Europei. Totodată, Lidia Tămaș precizează că pe parcursul săptămânii trecute, în județul Satu Mare au fost înregistrate 18 cazuri de boli diareice, din care jumătate au fost consemnate la copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.